събота | юли 4, 2020

Бензинът в Пловдив е най-евтин

бензиностанция

Цените на горивата у нас засега нямат промяна, предвид прогнозите за скок на международните пазари. Увеличение на петрола се очаква в световен мащаб след атаката срещу двете рафинерии в Саудитска Арабия на 15 септември, съобщава Марица. Там цените на бензина и дизела все още не са променени – съответно 0,43 лв. и 0,36 лв./л.

По данни на специализирания сайт fuelo.net средните цени на горивата в България към вчерашна дата са без промяна спрямо предната седмица: бензин А95: 2,21 лв./л, дизел: 2,26 лв./л, пропан-​бутан: 0,93 лв./л, метан: 1,46 лв./кг. В класацията на платформата област Пловдив е на 2 място по най-евтини горива в страната по средни цени. Преди нас е само Велико Търново. Най-скъпо зареждат колите във Видин. В Пловдив бензин А95 се намира най-евтино за 2,04 лв./л, а най-скъпо – срещу 2,22 лв./л. Дизелът варира между 2,07 до 2,37 лв./л /според добавката/, а газта – от 0,79 до 0,90 лв./л. При бензина цените в Пловдив са най-ниски в сравнение с останалите области, сочи статистиката.

  Български шофьор зареди колата си в Македония и се стъписа от касовата бележка (фото)

Справка в портала fuel-prices-europe.info показва, че сред европейските страни най-скъп е бензинът А95 в Холандия ​- 3,43 лв./л, а дизелът в Норвегия – 3,17 лв./л. Цените са преобразувани от евро към лев по официалния курс на БНБ. За сравнение, в Турция бензинът е 2,09 лв./л, а нафтата – 1,97 лв./л. В САЩ горивата са още по-евтини – 1,17 лв. за литър бензин и 1,34 лв. за дизел.

 

About Author

Атанас Георгиев

Можете да се свържете с мен на електронната ми поща ageorgiev.sputnik@gmail.com. Ако станете свидетел на инцидент или се намирате на хубаво място, ако искате да споделите своите преживявания, пишете ми.

Вашият коментар