Започнаха тържествата по канонизирането на Свети Серафим Софийски Чудотворец

За първи път в историята и на Руската, и на Българската православна църква, един светец ще бъде канонизиран от две църкви едновременно, съобщава БНТ

В литийното шествие вчера вечера участваха руски и български свещеници и архиереи. Патриарх Неофит и делегацията на Руската православна църква извърши в криптата последната панихида за светеца, след това с иконата на свети Серафим Софийски Чудотворец се проведе литийно шествие от Руската църква до катедралния храм "Св. Ал. Невски", където се състоя и нощно бдение. Същинската церемония ще се състои днес в катедралния храм Ал. Невски. Руската делегация пристигна вчера следобяд.

"Това е един изключително важен духовен и сакрален акт и е повод за радост, тъй като още един светец към лика на светиите, един човек, който да бъде прославян от бога и да бъде ходатай за всички нас православните християни независимо кой къде живее и кой каква народност е", заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Волоколамски митрополит Иларион обясни: "Много рядко в историята на две църкви се случва съвместна канонизация.В историята на нашата църква такива случаи практически няма. Светител Серафим е руски архиерей, но почти 30 години е живял в България. Именно тук е получил любовта на хората и веднага след смъртта му са започнали да се случват чудеса. Именно тук към него има всенародна почит".
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар