Засаждат нови дървета в стари дънери на ул. “Колони“ във Варна

Млади дървета се засаждат в стари дънери на ул. “Колони” във Варна, съобщиха от общинската дирекция “Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. 

За целта се при част от дърветата ще се използва нов метод – вместо да се вадят дънери и корени, които биха разрушили част от тротоарите, старите дънери се фрезоват, почвата се обработва, а след това там се садят новите фиданки. Акцията е част от инициативата за подмяна на изсъхнали и болни дървета с нови. В центъра на града вече бяха засадиха декоративни дървета от видовете японска вишна, декоративен глог, магнолия, явор и други.

През миналата година, по покана на Община Варна специалисти по поддръжка и грижа за дърветата в градска среда проведоха семинар и практическо обучение на повече от 40 озеленители. Обучението бе проведено от Владимир Атанасов – сертифициран специалист към Европейския съвет по арборизъм, проф. Анелия Пенчева и доц. Светлана Анисимова – преподаватели в Лесотехническия университет в София. Целта на инициативата е създаване на добри практики в поддържане на зелената система на морската столица. По време на практическото обучение бе направена демонстрация на терен на работата с резистограф, който установява реалното състояние на едрогабаритната растителност. Община Варна разполага с резистограф, с който работят екипите от общинското предприятие “Управление на проекти и озеленяване“, което поддържа Морската градина. В кв. “Кайсиева градина“ бе направена демонстрация по машинно преместване на дърво.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар