Започва Варненският фестивал на науката

Официалното откриване на Варненския фестивал на науката ще бъде на 26 октомври от 10:30 ч. във Фестивалния и конгресен център, в присъствието на учени, партньори, зрители и медии. На откриването ще има кратки приветствия от Министерството на образованието и науката, Община Варна и организаторите.

От сутринта на 26 октомври започва и двудневната Училищна програма на фестивала, в която вече са резервирани места за близо 900 ученици от варненски училища, които ще посетят събитията заедно със своите учители.

Програмата за училища цели да помогне на учителите да ентусиазират своите ученици, както и да се запознаят с учени и интересни формати за представяне на иначе сложната материя. Училищните събития са разделени по възрасти и съобразени с учебния материал.

Темите се представят от млади и зрели учени, инженери, технолози и иноватори от Варна и страната. Специални акценти тази година са учените от Варна и представянето на темата за важността на донорството на кръв от Регионалния център по трансфузионна хематология в града.

За първи път във Варна организаторите предлагат и формата „Разбий професора“, в който учениците задават въпроси на панел от учени от различни специалности, за да се убедят, че в науката именно трудните въпроси стават повод за нови открития. За най-добрите въпроси ще има и награди. Освен програмата със срещи на живо за ученици, изучаващи английски и френски език има прожекции от записи на събития от световноизвестни чуждестранни учени, гостували на Фондация „Красива наука“ по-рано през годината.

Още вечерта на първия от четирите дни на фестивала, след Училищната програма, започва и Общата програма.

Специално за фестивала със съдействието на Австрийско посолство във Варна пристига Анита Айхингер, Директор на Виенската градска библиотека и една от инициаторите на движението „Дигитален хуманизъм. Тя ще разкаже за „Войната срещу ерозията на истината“. По-късно същата вечер чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Русев от Икономически университет – Варна ще разкаже как „Европа преоткрива българите през XVIII–XIX в.“

Жителите и гости на Варна вече резервират своите места за богатата програма от събития, която включва над 100 индивидуални срещи с учени.

Освен в залите за презентации, прожекции и работилници, във фоайето гостите на фестивала ще могат да се докоснат до научни изследвания и техните приложения в различни индустрии на щандовете.

По време на Варненския фестивал на науката залите във Фестивалния и конгресен център имат нови, фестивални имена:

Зала 4 (Зала Пресцентър) ще се превърне в Зала „Космос в партньорство с А1“ за научни шоу и презентации

Зала 5 ще приюти прожекции, дискусии и презентации и се нарича Зала „Океан в партньорство с Mr. Bricolage”

Фоайето на Фестивалния и конгресен център – Зона „Откривател в партньорство със Solvay Sodi” е мястото за среща с щандовете на академични, научни и технологични партньори.

Залите 7 и 12 са пространството за работилници и се казват съответно Зала „ДНК“ и Зала „Лаборатория“

Ето някои акценти в програмата:
Тема КОСМОС:

„Космически фойерверки – нова звезда в небето“ на д-р Янко Николов от НАОП „Н. Коперник“

„На крилете на мечтите“ – филм на Центъра „Николай Коперник“ в Полша

„Новите инфрачервени очи на астрономията: телескопът Джеймс Уеб“ – извънредно излъчване на запис от представянето на д-р Стефани Майлъм, Заместник главен учен по планетарни науки на Телескопа „Джеймс Уеб”

Тема ТЕХНОЛОГИИ

„120 години електрокардиограф“ на асистентката по физика в Медицински университет-Варна Десислава Георгиева.

„Могат ли материалите да живеят вечно“ на доц. Диян Димитров от Технически университет-Варна

„Предмети в сладководни води“ на доц. д-р Весела Евтимова е хидробиолог в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН

„Радоновият проблем“ на проф. д-р на физическите науки Добромир Пресиянов от катедра „Атомна физика“ към Физическия факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Тема НАШАТА ПЛАНЕТА

„Дървото на живота“ на еколога Александър Зарков от Университетски ботанически градини

„Принципът на трите R” на Университет за деца, създаден от варненеца Явор Киряков

„Генетика и акули“ на кениеца Гибс Кугуру, стипендиант на National Geographic, ексклузивно излъчване на запис от представянето му на Софийския фестивал на науката

Тема ЗДРАВЕ

„Живот във всяка капка“ – специално за фестивала Районният център по трансфузионна хематология ще проведе акция за кръводаряване от в първия в страната мобилен пункт за кръводаряване в един от дните на фестивала.

„За здравето, човека и морето“ на проф. д-р Димитър Георгиев Ставрев, от Медицински университет-Варна, създател е на първия академичен учебник по морска медицина.

„От местопроизшествието: поуките от съдебните експертизи“ на физика от Пловдивския университет д-р Стефан Николов

Тема НАУКА И ИЗКУСТВО

„Науката в scifi филмите“ – на гл. ас. д-р Гергана Георгиева работи в катедра Метеорология и Геофизика на Физическия факултет, СУ

„Войната срещу ерозията на истината“ на австрийката Анита Айхингер, Директор на Виенската градска библиотека

„Изкуството и мозъкът – невробиологичен поглед върху съзидателния дух“ на доц. д-р Димитър Стайков, д.м.н. e роден във Варна и е завършил медицина във Виена, Австрия.

„Европа преоткрива българите през XVIII–XIX в.“ на чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Русев от Икономически университет – Варна

И още: ще отбележим 550 г. от раждането на Николай Коперник; учениците в Училищната програма ще могат да задават своите най-трудни въпроси в „Разбий професора“, а възрастните ще участват в „Научен куиз“; има множество работилници за деца, и други.

На фестивала посетителите могат да видят още:

Научна книжарница с издателство „Сиела“

Щандове с експерименти и демонстрации


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар