Велин Жеков отново ще е председател на РИК-Варна

Велин Жеков бе избран за председател на РИК във Варна и за предстоящите парламентарни избори. Това стана ясно след проведените консултации с представители политическите партии, проведени от областния управител Стоян Пасев.

За заместник-председателските и за секретарското място обаче не е постигнат консенсус се очаква решението на ЦИК, информира кореспондентът на БНР във Варна Даниела Стойнова.

Районната избирателна комисия отново ще работи в Двореца на културата и спорта, като ще бъде направен предварително списък, по който ще се явяват представителите на отделните секционни комисии, за да няма струпване на много хора на едно място заради изчакване, подчерта Стоян Пасев.

Възможност за машинно гласуване ще бъде осигурена във всички секции, в които има над 300 избиратели, каза още областният управител.

Според него най-голямо предизвикателство за организирането на тези избори ще е обеспечаването на мобилните екипи, които този път в ситуацията на ковид пандемия, трябва да осигурят възможност за гласуване не само на болни и трудно подвижни хора, но и на тези, поставени под карантина. Областният управител на варненска област изрази становище, че е добре в мобилните екипи да има и представител на РЗИ. Според него списъци с поставените под карантина, които имат желание да гласуват, трябва да бъдат изготвени няколко дни преди изборите, за да може да се създаде необходимата организация.

“Според предварителните проучвания гласуването на едно лице под карантина отнема средно около 15 минути. В момента поставените под карантина на територията на варненска област са около 1500. Не знаем колко ще са те към денят на изборите, но ако цифрите са подобни организацията ще е изключително трудна, затова е нужно да имаме данни по-рано”, поясни Пасев.
Автор: СПЪТНИК