Възстановяват панорамния път за Златни пясъци

Общинският съвет на Варна трябва да даде съгласието си за подписване на споразумение между община Варна и Агенция "Пътна инфраструктура“ за възстановяване на панорамния път за Златни пясъци в района на свлачище "Трифон Зарезан“.

В свое писмо кметът на Варна Иван Портних до местния парламент споменава:

Панорамният път IV-90023 Варна -Златни пясъци повече от 16 години е затворен и е основен проблем за туристически инициативи. Към настоящия момент не съществува алтернатива на път I-9 Варна- Златни пясъци. В случай на аварийното му затваряне - няма възможност за преминаване на специализирана техника — линейки, пожарна и други от и към града. Затруднени са комуникациите за комплексите "Ривиера" и "Златни пясъци“, както и за всички живеещи във вилната зона "Ален мак" и "Трифон Зарезан".

Изпълнението на проекта за възстановяване на път VAR 1082 в района на свлачище "Трифон Зарезан“ е приоритетно за региона, поради очакваните положителни ефекти от изпълнението му, а именно:

Възстановяване на международен път Е 87 Варна - Констанца.

Предразполага към един поразителен визуален ефект както откъм морето към изграденото съоръжение, така и от сушата към морето от самото съоръжение.

Възстановяване на инфраструктурата на района, обслужваща приблизително 3000 домакинства, както гостите и туристите в района;

Възстановяване ландшафта и плажната ивица;

Елиминиране на негативното действие на геодезичните (свлачищни) процеси; изграждане на нови зони за обществен отдих.

С писмо per. №РД2100б002ВН/19.03.2021 г. отправих предложение за съвместно сътрудничество при изграждане на пътя съвместно с Агенция "Пътна инфраструктура“. Получено е положително становище, в което АПИ изразява своето съгласие за сключване на споразумение по реда на ЗМСМА с Община Варна, с което двете администрации да си сътрудничат за изграждането на обекта.

Финансирането на обекта ще е изцяло за сметка на Агенция "Пътна инфраструктура".

С изпълнението на обекта, считаме, че ще се подобри и състоянието на пътната инфраструктура, което от своя страна ще окаже своето влияние върху републиканската мрежа, предвид цялостното осъществяване на транспортна свързаност. Отчитайки обществения интерес, в чиято полза се обединяват усилията на държавната и общинската институции и благоприятните резултати, които ще се отразят върху състоянието както на инфраструктурата, така и на развитието на туризма и подобряване на условията на безопасно пътуване на гостите на града и живеещите там. Не на последно място следва да се отчете и положителното влияние, което ще окаже и елиминирането на свлачищните процеси в района, се посочва в писмото на кмета.

В тази връзка той очаква решение на Общинския съвет, който да даде своето съгласие за сключване на споразумение между община Варна и Агенция "Пътна инфраструктура“ за изграждането на пътя, уточнява "Varna24".


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар