Във Варна е открит временен център за помощ и координация на пристигащите от Украйна

В областната администрация във Варна е открит временен център за помощ и координация на пристигащите от Украйна, пише Varna24.bg позовавайки се на информация от групата "Заедно Осигуряваме Украинските Бежанци" във фейсбук.

Украинските граждани ще бъдат посрещани от доброволци, ако имат нужда от подслон или медицинска помощ.

Днес пристигна поредния автобус с евакуирани жени и деца от Одеса: близо 50 украинци от Одеса.

Телефонният номер, на който може да се обади всеки, който има желание да помогне на пристигащите е 0888 443 128.

Три хотела в околностите на Варна са в готовност да настаняват безвъзмездно бежанци от Украйна за неопределен период, водят се разговори със собствениците на други 10 хотела, които са заявили желание да помогнат.

Единственото място, откъдето получаваме информация за хора, които няма къде да отидат, е нашето консулство в Одеса, от там за сега не съобщават за такива.

Към центъра могат да се обръщат и украинските граждани, пристигнали у нас, които имат необходимост от някаква подкрепа или да бъдат настанени някъде, в новосформираното звено работят доброволци. То е разкрито в партньорство с фондация "Благотворителен фонд "Европа“, създадена от украинци, живеещи във Варна.

Призоваваме гражданите, които желаят да предоставят жилища, храни и стоки от първа необходимост, или да окажат съдействие, да се обръщат към представителите на двете организации:

Олександр Ингор, моб. тел.: +359 876 516 793, + 359 52 390 033, председател на фондация "Благотворителен фонд Европа“, гр. Варна ул. "Иван Вазов“ №36, офис 1.

Алина Орловска, моб. тел.: +359 878 887 255, +359 893 667 669, гр. Варна, кв. "Чайка“ (пазара), ул. "Търговска“, павилион 118, Украински културен център - Украински дом.

Българското правителство откри единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна: https://gov.bg/bg/ukraine.

Припомняме, че вчера в центъра на Варна руснаци, украинци и българи отново излязоха на протест срещу военната агресия срещу Украйна.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар