Варненци излизат в неделя на пореден протест за спасяването на гората в Коджа тепе

Граждани ще излязат на шести пореден протест срещу изсичането на защитна гора в местността Коджа тепе край Варна

Протестиращите ще се съберат на 21 март (неделя) от 11:30 ч. пред сградата на Окръжния съд във Варна.

Протестиращите настояват за незабавно спиране изсичането на защитната гора, възстановяването ѝ и връщане на официалния ѝ статут.

Протестът и протестиращите се разграничават и нямат нищо общо с всякакви инициативи на политическите партии, които се опитват да използват гражданската кауза за защита на гората.

Миналата неделя протестът се проведе пред сградата на Община Варна.

Тогава главният архитект Виктор Бузев обясни какво е предприел по случая:

Аз съм изпратил писмо до министерство на земеделието и храните, с което съм помолил министъра да не изключва горския фонд в споменатата територия, докато не се уточни какъв е видът на горите. Другото, което сме направили - отказ от одобряване на инвестиционни проекти, осем броя заявления за имота, който се изсече по постановения отказ за одобряване на инвестиционни проекти.

На 12 февруари РИОСВ - Варна излезе с позиция по казуса "Коджа тепе":

За инвестиционното предложение „Изграждане на 8 броя еднофамилни жилищни сгради в ПИ 10135.2054.51, м. „Коджа тепе“, гр. Варна“ е постановено Решение № ВА-121/ПР/2020 г. на директора на РИОСВ-Варна за преценяване необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда.

Строителството на жилищни сгради не попада в обхвата на Приложение 1 на Закона за опазване на околната среда и за него не е задължително провеждане на процедура по оценка въздействието върху околната среда (ОВОС). В хода на процедурата по преценяване на необходимостта от ОВОС в регламентирания срок съгласно Наредбата по ОВОС не са постъпили мнения и възражения срещу инвестиционното предложение. Решението не е обжалвано в законно установения срок и е влязло в сила.

Районът в местност Коджа тепе е залесен изкуствено през 1951 г. Това се случва след серия свличания на земни маси и наводнения в няколко варненски квартала, включително курорта Св. св. Константин и Елена. По съмнителен начин, според протестиращите, търговско дружество успява да придобие терени през годините и да промени техния статут.

В момента е изсечена огромна площ от укрепващата прилежащия скат гора. Там се планира строителство, срещу което се обявяват протестиращите. Живеещите в района предупредиха на предходните четири протеста, че продължаването на проекта за застрояване застрашава имуществото, живота и здравето на стотици семейства. Унищожаването на защитната гора е предпоставка за предизвикване на свлачищни процеси, които ще нанесат щети за десетки милиони, алармират протестиращите варненци.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар