Само 20% от родителите във Варна били съгласни децата им да бъдат тествани

Само 20% от родителите във Варна ще попълнят декларация за съгласие за тестване на децата им за коронавирус. Това показват наблюдения и изчисления на сдружение "Родители за Варна". Събирани са данни от класни ръководители и училищни настоятелства, уточни за Дарик Полина Ставрева-Костадинова от ръководството на сдружението.

Декларацията за съгласие се попълва от родители, които са притиснати от обстоятелствата и нямат друг избор. Останалите родители ще си задържат децата у дома. Така ще се окаже, че учениците ще продължат обучението си онлайн, смята Ставрева-Костадинова. 

Тя е на мнение, че децата ще се окажата потърпевши от начина, по който ще трябва да бъдат пуснати да влязат в клас. "Трябва да убедим едни здрави деца, че отивайки на училище, може да се окажат болни. Особено по-малките ще са в пълен потрес. Тук става въпрос за психическо насилие над децата. Пускането на детето гладно на училище пък е физическо насилие", коментира варненката.

В Германия учителят няма право да доближи детето докато то самостоятелно си прави теста.  След това материалът за изследването се носи у дома. В Австрия пък на родителите се раздават нужните за месеца тестове. Децата си го правят у дома и носят в училище стикер, показващ, че резултатът е отрицателен. Това са споделили симпатизанти  на "Родители за Варна" от посочените държави.   

Очаква се много сериозно недоволство и брожения от страна на учителите.  Сдружение "Родители за Варна" пък ще подкрепи евентуални стачни действия на синдикатите.  

"Учителите, които са съвременните будители, са докарани до там да събират плюнки в пластмасови контейнерчета. Това е абсолютно безумие", заяви Полина Ставрева-Костадинова. Според нея министрите на образованието и науката и здравеопазването не са запознати със средата, не умеят да преговарят и трябва да си подадат оставките.Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар