Разчистват бараките на цирковата площадка за изграждането на новата съдебна палата във Варна

Малкото останали наематели на дървените конструкции в зоната на бившата циркова площадка са помолени да напуснат, тъй като теренът, собственост на Фонд" Затворно дело", трябва съвсем скоро да бъде разчистен, за да стартира работа по проекта за новата съдебна палата на Варна, пише Varna24.bg 

"Теренът е собственост на Фонд "Затворно дело“. Инициативата за изработването на проект за нова Съдебна палата във Варна бе оповестена още преди година и половина. Това е изключително важен проект, тъй като съдилищата във Варна са разпръснати в различни сгради на територията на града. Идеята е съдебната институция да бъде събрана на едно място. Във Варна имаше изнесено заседание на Висшия съдебен съвет. Теренът е комуникационно свързан с цялата автобусна и автомобилна мрежа в града и реално се намира в геометричния център на Варна. Предстои до края на месеца да бъде одобрен Подробният устройствен план на територията за изграждането на съдебната палата.

За реализацията на проекта, обитателите на тези дървени бараки, бивши работилници, бяха помолени от собственика на терена да напуснат. Затова голяма част от тях вече са обезлюдени и се разграбват. Изключително нелицеприятно е, но се надявам, че когато ПУП-а влезе в сила, Фонд "Затворно дело“ ще си влезе във владение на урегулирания поземлен имот и ще го разчисти.

Заданието за проектиране предполагам, че ще бъде зададено от Министрество на правосъдието. Ако се работи оперативно се надявам догодина да се открие строителна линия и се започне фактическото изграждане, но все пак всичко е свързано и с финансиране. Все пак връзките, хоризонтални и вертикални, между различните институции, които трябва да се помещават вътре, са сложен организъм. Надявам се изискванията на всички отделни институции да бъдат облечени в една съвременна модерна сграда“, допълни арх. Виктор Бузев.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар