Предложение в ОбС Варна: От 1 май вдигат цените на таксиметровите услуги

По настояване на превозвачи комисията по транспорт към Общинския съвет обсъди промени в цените на таксиметровите услуги във Варна. След дискусия, продължила близо час и половина, съветниците се обединиха около предложението минималната дневна тарифа да бъде повишена на 1,20 лв., а минималната нощна – на 1,30 лв. Максималната цена се запазва 2 лв. през деня и 3 лв. през нощта. Членовете на комисията решиха също евентуалното увеличение да влезе в сила от 1 май 2022 г.

Въпреки че по закон превозвачите могат сами да определят своите цени между минималния и максималния праг, те настояха Общинският съвет да одобри поскъпването на таксиметровите услуги. Пред комисията представители на бранша мотивираха искането си за актуализация с инфлацията, повишените цени на горивата, увеличените разходи за осигуровки, резервни части и др.

Съгласно Закона за автомобилните превози общинският съвет е длъжен да определи долен и горен праг на тарифите за таксиметров превоз. От 2018 г. насам минималните цени на километър във Варна не са актуализирани и таксиметровите шофьори возят съответно на 0,88 лв. през деня и 0,98 лв. през нощта, беше изтъкнато на днешното заседание.

За да влязат в сила, одобрените от транспортната комисия промени трябва да бъдат гласувани от Общинския съвет.

Друга тема днес беше финансовото състояние на „Градски транспорт“ ЕАД. Въпреки поскъпването на горивата и енергоносителите дружеството успява да се справи със ситуацията, стана ясно на заседанието. Заради неполучени от държавата компенсации „Градски транспорт“ не може да разплати в срок част от текущите си задължения.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар