Подготвят нова транспортна схема на Варна

Коренно различна ще бъде транспортната схема на Варна, съобщи Младен Иванов, директор ТАСРУД /Транспорт и автоматизирани системи за регулиране на уличното движение/, съобщава Радио Варна.

Ще има няколко основни направления и други второстепенни, третостепенни и т.н.. Ще бъдат купени шатъли, но това ще е в следващ етап. Ще бъдат купени малки автобуси, 9-метрови, които ще обслужват кварталите и ще довеждат пътниците до центъра.

Ще бъдат по-малки по размер ли ?

Да, те ще са вътрешноквартални автобусчета.

От 2 години е в експлоатация булевард "Левски", който преразпредели изцяло трафика на Варна.

ТАСРУД в момента е възложил на частна компания да брои трафика по видове превозни средства и кой накъде отива на четири ключови кръстовища в града и чак тогава ще предложим становище за транспортната схема.

Имаме по интегриран градски транспорт втора фаза броене на трафика по булевардите "Сливница" и "Цар Освободител", но ние ще броим по други кръстовища, за да може да имаме ясна картина.

Когато цялата тази информация с предложена транспортна схема се въведе в специализиран софтуер, който ще показва как и откъде се пътува, ние така ще я предложим на обществото. Така ще се види например, ако човек иска да пътува от Галата до Виница как точно това ще се случи - и като време, и с кои автобуси.

Хората се оплакват много често от такива недомислици, според които трябва да сменят по няколко автобуса, за да стигнат до такава далечна дестинация, както вие посочихте. Към пивоварния завод казват, че е много неудобно. Ще се съобразите ли с това къде има повече фирми, къде на хората им е удобно, с потоците от жп гарата и автогарата?

Ако питате хората, на тях им е най-удобно едно превозно средство. Това няма как да се случи, категоричен е Младен Иванов.

В сегашната схема например от Владиславово до Почивка пътуват минимум 5 автобусни линии, което не е много редно. Това с прекачването е начин на поведение на пътниците. Няма нищо лошо човек да се прикачи.

Щеше да има Би Ар Ти коридори и щеше за 40 минути да се стига до Почивка, но това не се случи?

Точно поради тази причина ние анализираме в момента транспортната схема и дали въобще има нужда от този БиАрТи коридор, защото преди да се реализира "Цар Освободител" , който ще бъде другата важна пътна артерия в града, и с леката железница в следващ етап, тогава ще бъде променена изцяло транспортната схема.

Сега разглеждаме обаче настоящата схема и предвид булевард "Левски" трафикът вече е съвсем по-различен от ситуацията преди 2 години.

Кога ще бъдат представени констатациите на тази фирма, за да може всички да ги чуят и да дават своите предложения?

Формата ще представи констатациите си на нас. Ние ще направим анализ . И така предложената транспортна схема с промените, които смятаме да направим в досегашната, ще представим публично. Ще бъдем отворени за предложения и промени, подчерта в заключение Младен Иванов.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар