Ново жури за награди "Варна" в областта на културата

Новото жури, което ще оцени номинациите за награди “Варна" в областта на културата за 2022 г., беше определено на днешното заседание на ресорната комисия към Общинския съвет.

Решенията за удостояване с престижното отличие ще бъдат взети от 7-членно жури, което съгласно статута за присъждане на награди "Варна" ще се оглавява от председателя на ПК "Култура и духовно развитие" Мария Тодорова. В състава му ще влязат и част от миналогодишните носители на приза. 

Един от тях е Станислав Пенев, който през 2021 г. взе голямата награда "Варна“ за дългогодишната му творческа, литературна и издателска дейност. Художественият ръководител Юлиян Станев и архитект Светослав Светославов също ще оценяват тазгодишните номинации. В списъка са включени още директорът на НУИ "Добри Христов“ Румяна Петрова и журналистите от БНТ и БНР Зоя Черешарова и Светлана Вълкова. 

Набирането на предложения за присъждане на награди "Варна“ в областта на културата вече започна и ще продължи до 31 март 2022г. Съгласно статута на отличието голямата награда “Варна" е една и се дава за цялостно творчество и изключителни постижения и принос в националната култура на творец, живял и творил във Варна, или на творчески колектив и културен институт, работещ на територията на общината. 

С приза се отличават също творци и творчески колективи с конкретно произведение, реализирано на територията на града, или художествен факт с реален принос за културния живот на Варна за съответната година. Присъждат се награди в следните девет категории: литература, изобразителни изкуства, театър, опера, музика, танц, кино, архитектура и  журналистика. 

Наградите се присъждат с решение на Общинския съвет в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

 


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар