На две места във Варна на Йордановден ще скачат в морето за кръста

За да бъде избегнато струпването на хора няма да бъде проведено празничното шествие

Традиционното хвърляне на кръст ще се проведе във Варна и тази година въпреки извънредната епидемична обстановка. Ритуали по спасяването на светинята ще има на две места в града – на Първа буна и на плажа в “Аспарухово”, информира Радио Варна.


За да бъде избегнато струпването на хора няма да бъде проведено празничното шествие.

Празникът ще започне в 8.00 ч. с литургия в Митрополитския катедрален храм “Успение Богородично”. Великият Богоявленски водосвет ще бъде отслужен в храма веднага след нея.

От 11.00 ч. военният ритуал по благославяне на частите и техните бойни знамена ще бъде извършен в Пункт за базиране – Варна.

Той е организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия, а в него ще участват представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на ВМС.

Строят на представителните блокове от Военноморските сили ще приеме контраадмирал Кирил Михайлов – командир на Военноморските сили.

Около 11.45 часа на паметника на Христо Ботев ще бъдат положени цветя по случай 173 години от рождението на революционера.

Поднасянето на венци и цветя ще може да се направи от всяка организация и гражданин при спазване на дистанция от 10.30 ч..

От 12.00 ч. на Първа буна Варненският и Великопреславски митрополит ще хвърли на кръста в морето.

Празникът ще бъде отбелязан паралелно и в кв. “Аспарухово”.

Тази година ритуалът по изваждането на Христовия кръст ще бъде извършен на Аспаруховия плаж до буната. Заради противоепидемичните мерки и с цел безопасно протичане на мероприятието бройката на участниците е ограничена до 20 души.

Желаещите да се включат могат да направят това чрез предварително записване на телефон 0886 870 355 или на място в деня между 11:00 и 11:50 часа.

В 9:00 ч. ще започне светата литургия в православен храм “Св. Цар Борис I”.

В 12:00 ч. ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет, oсвещаване на всемирните води и ще бъде проведен ритуалът по изваждане на Христовия кръст.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар