Медицински сестри от Варна излязоха на протест, искат по-достойно заплащане!

Медицински сестри от Варна подкрепиха днес националният протест пред Министерство на здравеопазването. Те се събраха пред двора на болница "Св. Анна" във Варна, за да споделят своите проблеми и искания, предаде репортер на Varna24.bg.

Те обясниха, че заплащането на труда им е обидно и унизително. Според тях е недопустимо една медицинска сестра да получава стартово 750 лв. заплата, предвид тежкият и отговорен труд, който полага.

Медицинските сестри от Варна изразиха мнение, че често заради йерархията в гилдията, не срещат нужното уважение и от лекарите, за които работят. 

На протеста днес бе изразено съмнението, че умишлено се занижава заплащането на труда на медицинските сестри, за да работят те не на едно, а на няколко места, като по този начин да компенсират липсата на кадри в здравеопазването. 

Медията ни потърси мнението и на управителя на здравното заведение д-р Красимир Петров, който коментира следното:

"Всякакъв вид искания за увеличаване на заплащането на медицинските сестри са логични. На фона на средните заплати на медицинските сестри в страната, МБАЛ "Св. Анна" не е в никакъв случай под средните нива на заплащане на персонала. Целта на ръководството винаги е била да стимулира служителите си с възможно най-високи допълнителни възнаграждения. По време на ковид, заради по-малката заработка, беше забранена всякаква планова дейност, и това доведе до спад на допълнителното заплащане с около 20%. Болницата обаче не е в списъка с ниските заплати, прави се всичко възможно да получават медицинските сестри адекватно заплащане", коментира д-р Красимир Петров. 


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар