Кризисният щаб във Варна предлага да спрат плановите операции

Постигнато е принципно съгласие за спирането на плановия прием и плановите операции във всички лечебни заведения за болнична помощ в област Варна, но то ще бъде потвърдено на 17 януари след онлайн гласуване от членовете на Областния кризисен щаб съобразно ръста на заболеваемостта.

Това решение е взето след проведено днес онлайн заседание на местния щаб за борба с коронавируса, съобщават от Областната администрация във Варна. Взето е още решение за оптимизиране на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, подобряване организацията на имунизационния процес и възможността за улесняване достъпа на населението до ваксинация.

Ще се проведе допълнителна работна среща с кметовете на общини и с представители на общопрактикуващите лекари. С квалифицирано мнозинство към настоящия момент е отхвърлено предложението за затваряне на нощните заведения на територията на област Варна.

Тази изключително непопулярна мярка, ограничаваща правата на гражданите и оказваща негативно въздействие върху бизнеса, ще бъде обсъдена отново в най-кратък срок, съобразно ръста на заболеваемост и резултатите от проверките по спазване на ковид мерките.

Началната и крайна дата ще бъде съобразена с интересите на съдържателите на заведения.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар