Контролът на трафика и на водните ресурси във Варна - мисия възможна

Приложение за управление на автоматични бариери и камери на кръстовищата с цел прогнозиране на автомобилния трафик в реално време и прогнозиране и последващо управление на задръстванията разработват двама варненски ученици.

Те са в 11-клас на Математическата гимназия и преди малко повече от месец спечелиха първо място в организирания от ИУ Варна и една от софтуерните компаниия в града (Ментор мейт) хакатон за „умни” решения за Варна - Smart Solutions for Smart Varna.

Цветослав Мавродиев и Иван Димитров вече са разработили и симулация в най-сложния ѝ възможен вариант - на натоварено двулентово кръстовище. 3D визуализация пък показва и как би работила системата на четилентов път. Замислът им да се намали процентът на преминаващите шофьори на червен светофар, както и да намалят процента катастрофи и да подобрят безопасността на всички на пътя.

Има подобни идеи, които са разработени в Съединените щати, но там приложението е основно за една пешеходна пътека или за една пътна отсечка. Ние сме далеч по-глобални. Нашата идея не е само да спасим пешеходците, но и да спрем колите, съобщава Радио Варна.Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар