Хаос във Варна в първия ден от имунизацията на регистриралите се онлайн

Напрежение във Варна в първия ден на имунизацията на регистриралите се през електронния портал. Проблемът е, че хората за реваксинация са включени в електронния регистър, без да са уведомени и те не знаят кога точно трябва да отидат в съответния имунизационен кабинет. Така се получава струпване на хора и се създава хаос в болничните заведения, пишат "БНР".

Началото на ваксинацията започна с хаос. Тези, които са за реваксинация, са включени в системата от здравните инспекции, но самите хора не знаят кога трябва да отидат за поставянето на втората доза. И така на лекарите им се налага или да търсят хората по телефона, за да ги уведомят, или да ги върнат, казвайки им кога точно им е часът. И още от хаоса в системата.

Възрастните хора не могат да се регистрират сами в електронния портал и отиват направо на място при личните си лекари. Те пък нямат ваксини и връщат пациентите си. Наш екип днес беше в едно от ДКЦ-ата във Варна, за да провери има ли напрежение.

Десетки хора чакаха пред имунизационния кабинет в Регионалната здравна инспекция във Варна, за да се ваксинират. Някои от тях бяха дошли за първа доза и имаха час, записан в електронния портал. Хората за реваксинация обаче не подозираха, че фигурират в регистъра и имат определен час за имунизация. Затова са дошли, когато им е удобно. 

От РЗИ Варна обясниха, че на всеки 20 минути ваксина получават 5-ма души един за първа и четирима за втора доза. Записването за реваксинация става автоматично в електронния регистър. Най-голямо е притеснението сред възрастните хора, които не знаят как да се регистрират в портала.

"Не могат да боравят с електронната система. Ние ги насочваме към личните лекари или към близки", обясни д-р Анка Баева РЗИ-Варна.

На този етап обаче личните лекари няма да получат ваксини, тъй като не достигат. От РЗИ обещават този проблем да бъде решен до края на седмицата. Проблем с електронния регистър имат и управителите на поликлиниките.

Д-р Павлова каза, че системата дава възможност да се запишат за ден не повече от 6-ма души за поставянето на първа доза.

"При положение, че имаме 2 лекарски екипа и 2 имунизационни екипа, неоправдано е да работят за 4 човека", каза д-р Галина Павлова управител на ДКЦ5-Варна.

Добрата новина е, че до края на март има ваксини за всички, които са се записали в Единния електронен портал. Тогава се очаква да пристигне и следващата пратка с ваксините.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар