Фондация предлага ограничаването на фойерверките и пиратките във Варна

Ограничаване на закупуването и използването на пиротехнически средства от група 2 и 3 на територията на община Варна. Това предлагат от варненската фондация "Гея".

"Всяка година десетки граждани в района на община Варна пострадват от злоупотреба с пиротехника, а хиляди деца, хора в неравностойно положение и животни получават огромен стрес заради новогодишната заря и други случаи на фойерверки заради частни тържества", пишат от фондацията.

По думите им свободно извършваните фойерверки са свързани с чести случаи на стрес за деца, граждани и животни и огромни количества на отровно запрашаване с ФПЧ.

Днес закупуването на територията на общината на пиротехнически средства от опасните групи 2 и 3 е свободно, ползването им – неограничено и безконтролно. Това създава силни условия за замърсяване на околната среда и рискове за гражданите.

Ето какви са предложенията към местната власт:

1. Да се ограничи закупуването на пиротехнически средства от група 2 и 3 на територията на община Варна.

2. Да не позволява ползването на пиротехнически средства от група 2 и 3 без разрешение от районните кметове.

3. Да следи за нарушаване на обществения ред от нелегално ползване на пиротехнически средства.

4. Новогодишната заря да се изпълнява от специализирани специалисти и извън населената част на град Варна.

"Надяваме се Община Варна да защити нуждите на гражданите от спокойна и чиста градска среда и даде добър пример за прилагане на устойчиви решения за благоприятна градска среда и ограничаване на въглеродните емисии", споделят още екозащитиниците.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар