Фар на нос Галата има от 1862 година

Във века на високите технологии, когато се ориентираме с помощта на съвършени сателитни системи, пазачите на фарове продължават да поддържат тези средства за ориентиране, познати от хилядолетия.

Фарът на нос Галата край Варна няма почивен ден, отбелязва БНТ. От залез слънце до сутринта помага на всички в морето да се ориентират. Светлината му се вижда на 22 мили навътре в морето. Звуковата му сигнализация работи и денем, когато видимостта е ниска.

Преди векове пазачите на фарове буквално са спасявали човешки животи, като са предотвратявали корабокрушения. И днес те казват, че работата им е отговорна.

"Има задължение да го пуска, да го спира, да го обслужва, за да работи безпроблемно, защото задачата на един фар е да работи, когато е необходимо", споделя, Стоян Стоянов, пазач на фара на нос Галата.

В днешно време мнозина се питат каква е ефективността на фара в 21-ви век, когато сателитните технологии за навигация са навсякъде.

"Има хора в морето, включително и рибари, и туристи, които в един момент може и да нямат определени средства, с които да се ориентират, и това ще е техният спасителен маяк към брега", допълни Стоян Стоянов.

Всеки фар по света има собствена сигнализация. Така моряците безпроблемно се ориентират къде са попаднали.

"Специално фарът на нос Галата има светлина, която е прекъсната. В рамките на едни 20 секунди с три проблясъка в рамките на секунда и половина промеждутък и 10 секунди между всичките", каза още Стоян Стоянов.

Фар на нос Галата има още от 1862 година. След като рухва, на негово място през 1912 година е построен втори фар. Той спира работа в началото на новото хилядолетие заради свлачище, което застрашава кулата. Днес светлината на новия фар се извисява на 22 метра от земята и неотменно посочва спасителния път към брега.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар