Едва 22% от учителите във Варна и областта искат да се ваксинират срещу коронавирус

22 % от учителите и само 7 % от непедагогическия персонал във Варненска област са изявили желание да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, заяви пред Дарик директорът на Регионално управление по образование Венцеслава Генова. 

"Ваксинирането е по желание и всеки има своите резерви.  Някои от учителите споделят, че липсва достатъчно информация, за да вземат своето информирано решение. Други пък вече са преболедували. Учителите, които са дали съгласие, са силно мотивирани да работят присъствено със своите ученици. Едновременно с това във ваксината те намират начина да запазят своето здраве и здравето на учениците". 

Процентът на заболелите ученици и учители във Варна в момента е нисък и ситуацията е овладяна. Според Генова за учениците от 5. до 12. клас е най-добре учебният процес да продължи с редуването на присъствено и онлайн обучение. 

От началото на учебната до края на миналата календарна година родителите на 550 деца са подали заявления за дистанционно обучение, като при по-малко от 100 от случаите се касае за медицински причини. В първата седмица след края на зимната ваканция са постъпили нови 150 заявления от родители, които желаят децата им от 1. до 4. клас да продължат да учат онлайн. 

Ако бъде взето решение учениците от 5 до 12. клас да се завърнат в класните стаи, Генова очаква да бъдат подадени нови заявления от родители.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар