407 000 варненци имат право на вот днес, опашки се извиха сутринта пред избирателните секции

407 000 е общият брой гласоподаватели за Варна. Те ще имат възможност да упражнят правото си на вот в 668 избирателни секции, съобщиха от РИК-Варна.

Репортерска проверка на Varna24.bg установи, че при стартирането на изборния ден в морската столица пред някои избирателни секции се извиха опашки от чакащи граждани да гласуват.

Подвижните секции в морската столица са 12 на брой, за карантинирани и поставени под задължителна изолация секциите са 16. 

Регистрираните партии и коалиции в РИК - Варна са максималния възможен брой, 30, а регистрираните кандидати от всички листи в РИК - Варна - 428. Те ще се борят за 15 мандата от 3 многомандатен избирателен район  Варна

Членовете на секционни избирателни комисии във Варна са над 5400, допълват от РИК-Варна.  

Както медията ни информира, днес се провеждат изборите за 45-ото Обикновено народно събрание. Датата за бе определена от президента Румен Радев с указ от 14 януари 2021 година след проведени консултации с различни партии.

Избират се 240 депутати в Народното събрание с мандат от 4 години. Кандидатите за народни представители са 6 895. Право да гласува има всеки българин, който е навършил 18 години, не е под запрещение и не изтърпяват наказание "лишаване от свобода“.

Изборният ден започна в 7:00ч. и ще завърши в 20:00ч. Той може да продължи най-късно до 21:00ч., ако пред изборното помещение има негласували избиратели.

В страната ще има 9 398 секции, в които има машинно гласуване. Стационарните секции са 17 983. Подвижните секции за хора с увреждания са 409.

Как се гласува:

На таблото пред изборното помещение избирателите ще могат да се запознаят със списъка на партиите, коалициите, независимите кандидати, както и с имената от кандидатските листи към тях.

От ЦИК призовават: "Спазвайте дистанция и ограничителните ленти. Покажете личната си карта и я поставете на масата пред члена на избирателната комисия, за кратко отстранете маската си, за да може да Ви идентифицират.“

"В случай че срокът на валидност на личната Ви карта е изтекъл в периода на извънредно положение след 13 март 2020, Вие имате право да гласувате, като удостоверите самоличността си пред секционната избирателна комисия без да е необходимо удостоверение за издаване на лични документи“, информират от Централната избирателна комисия.

След вписване на данните в избирателния списък, член на СИК откъсва бюлетина от кочана, сгъва я по определен начин, поставя печат на гърба й и я подава. В кабината ще се гласува със знак "Х“ или "V“ със син химикал в квадратчето, с номера на избраната партия, коалиция или независим кандидат.

“При желание отбележете преференция за кандидат в кръгчето. Сгънете бюлетината и излезте от кабината. Член на СИК ще постави втори печат на гърба й, ще откъсне малкия отрязък в ъгъла. Пуснете бюлетината в прозрачната урна, подпишете се в избирателния списък и вземете личната си карта“, допълват от комисията.

От ЦИК призовават да се спазват противоепидемичните мерки, да се носи маска и да се спазва дистанция.

Снимка: Varna24.bg


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар