33 личности и колектива бяха отличени с Награда "Варна“

33 личности и колектива бяха отличени с Награда "Варна“ за изключителните си постижения в областта на образованието, науката и културата през изминалата 2023 година. 

По традиция официалната церемония по тържественото връчване се състои в навечерието на 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В препълнената зала "Пленарна“ на Община Варна кметът Благомир Коцев и председателят на Общинския съвет Христо Димитров заедно връчиха престижните отличия.

Благодаря ви, че сте превърнали Варна в своя кауза и сте се отдали на нея. До всеки един от вас стои един достоен варненец, който с труда си е допринесъл за развитието и престижа на нашия град. С тези думи кметът Коцев се обърна към стотиците гости и лауреати на наградата "Варна“. Вие сте стълбовете на нашето общество и благодарение на вас ние вървим напред, поздрави наградените Благомир Коцев.

По думите му Варна е много повече от сградите, пътищата, мостовете и пристанищата. Повече от ремонтите, от лъскавите офис сгради и от заведенията. Варна е съвкупността от таланта и устрема на варненци, сборът от техния вечен взор към морския хоризонт, който ги вдъхновява да творят и да постигат. Награда "Варна“ е най-ясният атестат за признанието на гражданите на нашия хилядолетен град за труда на личностите, които го поддържат жив и проспериращ, каза още кметът на Варна.

Носител на голямата награда "Варна“ тази година е графичният дизайнер Димитър Трайчев. Той е отличен за цялостно му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна.

14 личности и колектива бяха отличени за техните постижения през  последната година в системата на предучилищното и училищното образование. С решение на Общинския съвет в категориите "Ученик на годината“ в областта на общообразователната и на професионалната подготовка по изключение и в двете направления наградата си поделиха по двама ученици.

С наградата "Ученик на годината" в областта на общообразователната подготовка бяха отличени Никола Стамов,  ученик в 12 клас в Първа езикова гимназия и Веселин Маркович, ученик в 11 клас в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон“.

С награда "Варна“ за "Ученик на годината" в областта на професионалната подготовка бяха отличени Андрю Младенов,  ученик в специалност "Кларинет“ на Национално училище по изкуствата "Добри Христов“ и Елвира Краснобаева - национална състезателка по художествена гимнастика и ученичка в Спортно училище "Георги Бенковски“.

"Учител на годината" в областта на предучилищното образование е Боряна Йорданова, детски и начален учител в Частна детска градина "Аз съм българче“, а "Учител на годината " в областта на основното образование е Ивелина Стамболийска - старши учител в начален етап в Основно училище "Петко Рачев Славейков“.

Венета Тотева е "Учител на годината" в областта на средното образование. Тя е старши учител по френски език в ІV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри“. "Учител на годината" в областта на професионалната подготовка е Живко Николов - учител по вдигане на тежести в Спортно училище "Георги Бенковски“ и дългогодишен преподавател по спорт "вдигане на тежести“.

В областта на обслужващите звена "Учител на годината" е Марияна Пантелеева - ресурсен учител и директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование-Варна.

"Колектив на годината" в областта на предучилищното образование е екипът на Детска градина №36 "Морска звездица“ с директор Драгомира Македонска – Серафимова. "Колектив на годината" в областта на основното образование са Основно училище "Васил Априлов“ с директор Севдалина Жекова и Основно училище "Добри Чинтулов“ с директор проф. дпн Веселин Михалев.

С награда "Варна“ за "Колектив на годината" в областта на средно училищно образование беше отличена Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов“ с директор инж. Марийка Георгиева. Тази година училището отбелязва своята 100-годишнина.

Сред центровете за подкрепа за личностно развитие с "Колектив на годината" беше отличен екипът на Народна астрономическа лаболатория и планетариум "Николай Коперник“ с директор Свежина Димитрова. Учителите от обсерваторията имат изключителни постижения при подготовката на своите ученици, завоювали десетки медали от национални и международни олимпиади и състезания, научни конференции, проекти и програми.

В сферата на висшето образование и науката за постижения през 2023 г. бяха присъдени 7 награди. Носител на индивидуалната Награда "Варна“ в областта на хуманитарните науки е проф. д-р Светослав Георгиев от Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“. Колективната награда е за Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров“, Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“  и Военномедицинска академия – София.

В областта на природните науки индивидуалната награда бе присъдена на доц. д-р Иво Йоцов от Висше военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров“. Индивидуална награда в областта на обществените науки получи проф. д.н. Румен Стаматов от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“. Колективната награда е за авторския колектив Яни Янев и д-р Светлозар Попов от Варненски свободен университет "Черноризец Храбър“. 

В областта на техническите науки бе присъдена само колективна награда на творческия колектив с ръководител капитан I ранг професор Мирослав Цветков от Висше военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров“.

За ярки постижения в областта на културата и изкуството бяха отличени 11 личности и творчески формации.

Един от най-известните съвременни български сатирици - Красимир Машев, взе награда "Варна“ за литература за издадената му през 2023 г. книга "Кални бани“, в която описва героите на прехода. Наградата в областта на изобразителните изкуства е за Христо Христов – утвърдено име в съвременното българско изкуство с автентичен и разпознаваем стил.

Константин Соколов получава награда "Варна“ в направление "Театър“ за ролята на обущаря Петър в представлението "Ботушът“ на Драматичен театър "Стоян Бъчваров“. В същата категория е отличена и младата актриса от Държавен куклен театър – Варна Мария Томова за превъплъщението си в образа на Пипи в спектакъла "Пипи Дългото чорапче“. Екипът на Държавен куклен театър – Варна получи колективната награда за театър за високохудожествената реализация и завладяваща актьорска работа в мюзикъла "Питър Пан“.

Тази година номинации в категория "Музика“ нямаше. В категория "Опера“, която се причислява към изпълнителското изкуство, награден е Симфоничен оркестър на ТМПЦ- Държавна опера – Варна, а в категория "Танц“ наградата е за екипа на балетната трупа на ТМПЦ- Държавна опера – Варна.

Наградата за кино получи журналистът от Българската национална телевизия – РТВЦ Варна Зоя Черешарова-Михайлова.  Отличен в категория "Архитектура“ е арх. Делян Жечев. В категория "Журналистика“ наградата е за фоторепортера Пламен Гутинов. Колективната награда е за екипа на кореспондентското бюро на БТА.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар