В крепостта Лютица край Ивайловград варели ракия още през 11 век
06 Март, 2016,
09:22
При провежданите в момента археологически разкопки на Националния исторически музей (НИМ) в крепостта Лютица – на хълм край Ивайловград, археологът Филип Петрунов е открил фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия.
Това съобщи директорът на музея проф. Божидар Димитров. Любопитните неща тук са две. Първо, това е вторият дестилационен съд за ракия, откриван в крепостта (първият бе открит през 2011 г.), и трети – за България.
Първият е намерен при разкопки в Дръстър (днешна Силистра). Вторият интересен момент е, че всички дестилационни уреди са датирани от ХІ век, обяснява Димитров.
Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през ХVІ век. Археологът проф. Константин Тотев обаче откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от ХІV век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник.
А проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София. Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки,здрави българи „с мустаци”, които, отгоре на всичко, преди бой пиели ракия и така ставали непобедими.
Крепостта Лютица е запазена добре. Стените й се издигат до 7 м височина. Да се стигне обаче до нея е преживяване на силно запалени по историята или алпинизма.
Тези документи помогнаха на министър Мирослав Найденов да регистрира ракията в Брюксел като български продукт. Сега става ясно, че ракията сме я измислили поне три века по-рано от ХІV век.
“Докато има ракия, България е непобедима”, категоричен е шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.
Фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия.
Крепостта Лютица е уникално място, зидовете са запазени, височината и е до 7 м, но пътят до нея е само за търсачи на силни усещания.
Източник silistra.cc
Автор: Юлия Кунева
Напиши коментар
Култура
Здраве
Коментари