Светият синод: Нито е имало, нито ще приемем предложение за входни такси в храм

С Ъ О Б Щ Е Н И Е от Светия Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия до средствата за масова информация

Във връзка с изнесените в медиите информации, че Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е обсъждало възможността за въвеждане на туристически такси, Светият Синод на БПЦ заявява следното:

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е ставропигия, т.е. управлението на храма се осъществява от самия Свети Синод, като решения на църковното настоятелство могат да се привеждат в изпълнение само след потвърждаването им от Светия Синод. В този смисъл решенията на това конкретно църковно настоятелство имат характера на предложения до Светия Синод.

Светият Синод на БПЦ не приема да бъде въвеждана каквато и да е входна такса за патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Такова предложение от страна на църковното настоятелство дори и да бъде направено, изобщо няма да бъде разглеждано. Достъпът до патриаршеската катедрала както досега, така и занапред ще остане свободен за всички граждани.

В настоятелството на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ участват уважавани миряни: господата Стоян Денчев, Ангел Симеонов, Валентин Заяков, Спас Панчев и Иван Петев. Светият Синод ги призовава, съвместно с председателя на настоятелството архимандрит Дионисий да използват обществения си авторитет, високо положение и личен пример, за да стимулират съборността при осигуряването на необходимите средства за поддръжката на храма.

Светият Синод подчертава, че църквата „Свети Александър Невски“ е централен храм на православния народ и свещено място за всички българи. От близо 100 години Българската православна църква стопанисва и поддържа храма изключително благодарение даренията на миряните и подкрепата на българската държава и нито за миг не е помисляла да си служи с комерсиални методи за събиране на средства. Този принцип няма да бъде променен.

Главен секретар на Св. Синод архимандрит Герасим

Снимка: infotroyan
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар