Съдът отново прекрати делото за изтеклите лични данни от НАП

Софийският градски съд прекрати делото за изтеклите лични данни от Националната агенция за приходите (НАП) и го върна на прокуратурата. Това стана известно на днешното заседание по делото. Определението на съда подлежи на протест пред горната инстанция.

Подсъдими по случая са Кристиян Бойков и собственикът на “ТАД Груп” Иван Тодоров, те са обвинени за престъпление срещу Републиката с цел всяване на смут и страх в населението. 

Делото започна в Специализираната прокуратура. Разследването продължи четири години преди държавното обвинение да го внесе в съда. Един път разследването вече бе връщано на прокуратурата за отстраняване на нарушения.

Сега съдебният състав отново определи, че са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които са довели до ограничаване права на подсъдимите и в частност да разберат в какво престъпление се обвинени. Съдът отбеляза, че в обстоятелствената част на обвинителния акт трябва да има цитирани факти относно датата, мястото и начина на извършване на престъплението, подредени в хронологичен порядък, което в случая не е направено. Също така посочи, че част от указанията дадени на прокуратурата при предходното връщане на делото продължават да не са изпълнени.

Асен Асенов, адвокат на Кристиян Бойков, заяви пред медиите, че клиентът му е невинен и той ще се бори да получи справедлив и безпристрастен процес, на който да стане ясно, че Бойков „нито е хаквал НАП, нито е разпространявал някакви данни“. Според него прокуратурата ще протестира връщането на делото пред апелативния съд. 


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар