Ресторантьори: Облекченията на мерките всъщност са утежнения

Облекченията на мерките всъщност са утежнения. В последните два месеца успяхме да стабилизираме бизнеса си до минимум точка. Направени са договорки с наемодатели, банки, с персонал. Сега, с тази точка, трябва да отворим заведенията на 50%. Този капацитет не може да захрани 100% от разходите на бизнеса. Това каза Ричърд Алибегов, председател на УС на Българска асоциация на заведенията по НТВ. Той обясни, че разходи се правят въз основа на приходи, а те пък - въз основа на капацитета. По принцип заведението на Алибегов е с капацитет 600 места, в момента той ще може да ползва само 50. Разходите му обаче няма да се променят. Преди кризата броят на персонала му е 150 човека. Ако заведението стартира, на работа ще се върнат 25 човека. "Целият персонал излезе в неплатен отпуск. Не се възползвахме от мярката 60/40, тъй като тази мярка не я припознахме за нашия бранш. За това бяхме длъжни да пуснем целия персонал в неплатен отпуск", обясни той. Според него не е проблем в заведенията да се организира нова подредба за няколко дни, но много от ресторантьорите няма да отворят заведенията си, тъй като това ще доведе до хаос, смята Алибегов. От Българската асоциация на ресторантьорите ще се срещнат днес с представители на Министерство на туризма, за да представят своите опасения и тревоги относно мярката.

СПЪТНИК винаги горещо е помагал на независимите частни сцени! Защото нашата любов и съпричастност е тяхната единствена субсидия! Да го направим заедно сега! ТУК!




Автор: Владимир Николов
Напиши коментар