Турски танкове обстрелваха позиции на кюрдските милиции в Северна Сирия

Турски танкове обстрелваха за шести пореден ден позиции на кюрдските сили за защита на народа в Северна Сирия, въпреки призивите за деескалация на напрежението. Анкара смята сирийските кюрди за терористи и свой враг и иска да им попречи да превземат стратегическия град Азаз, който се намира на 8 км от нейната граница. Турция обмисля с някои свои съюзници като Саудитска Арабия участие в сухопътна военна операция в Сирия, но засега такъв вариант изглежда малко вероятен.

За шести пореден ден турски танкове и артилерия обстрелват позиции на сирийските кюрдски милиции от Силите за защита на народа, които са въоръженото формирование на кюрдската партия „Демократичен съюз”. Въпреки призивите на международната общност за деескалация, турските сили не спират с обстрела, тъй като се опасяват, че кюрдските отряди могат да превземат стратегическия сирийски град Азаз. Междувременно центърът за наблюдение на човешките права информира, че най-малко 500 бунтовници са пресекли турската граница и са се отправили към град Азаз в провинция Алепо в помощ на опозиционните сили там. Най-малко 500 бунтовници са пресекли границата при Баб ал-Салам на път към Азаз, където искат да помогнат на бунтовниците срещу кюрдските сили в северната част на провинцията, каза ръководителят на Сирийската обсерватория за човешки права Рами Абдел Хасан за АФП. Преминаването на бунтовниците става под надзора на турските власти, твърди той. Хасан твърди, че става дума за въоръжени ислямски бойци, а не за ислямисти.

Бързото настъпление на кюрдските бойци в Северна Сирия и превземането на допълнителни територии близо до турската граница, разгневи Анкара и заплаши да доведе до разцепление между съюзници в НАТО, отбелязва Ройтерс. САЩ разглеждат сирийската кюрдска партия Демократичен съюз и военното ѝ крило Сили за защита на народа като най-добрия шанс в борбата срещу ИД в Сирия, докато Турция определя тези организации като терористични. Турските власти се опасяват, че действията на сирийските кюрди могат да насърчат още по-голямо противопоставяне на домашната сцена, където турските кюрди отдавна настояват за независимост или най-малкото за широка автономия.

Армията на Башар Асад достигна на 25 км от турската граница, стремейки се да отвоюва най-големия град отпреди войната в Сирия – Алепо, и да блокира маршрутите за доставки на бунтовниците от Турция. Междувременно кюрдските милиции се възползваха от открилия се шанс и извоюваха нови територии от сирийски опозиционни групи. Засега САЩ не смятат, че кюрдите в Сирия действат в някаква координация с Русия, чиито въздушни удари подпомагат офанзивата на сирийската армия. Но пък кюрдската карта може да се тълкува като майсторски ход от страна на Русия, която печели от всеки разрив между съюзниците в НАТО, особено между Турция и САЩ.

Източник: tvevropa

Снимка: Reuters
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар