Стоян Пасев: Ваксините във Варна идват на Коледа, имунизацията започва от 4 януари

В РЗИ-Варна беше доставен фризерът за ваксините срещу Covid-19, съобщава БНР.

На приемането на фризера присъства и областният управител на Варна Стоян пасев, който даде и малко повече информация, кога се очакват ваксините във Варна и дали самият той ще се вкасинира.

По негови думи се очаква ваксините да бъдат доставени на Коледа, а имунизацията да започне от 4 януари.

Ваксините ще са за целия Североизточен район - Варна, Шумен, Добрич, Разград, Търговище и Силистра. Медикаментите ще се съхраняват на минус 70 градуса. Според Пасев дори да бъдат доставени повече дози, няма да има проблем с опазването им, тъй като фризер вече има и във Военноморската болница в града.

„Аз ще се ваксинирам, когато дойде времето“, каза още областния.

Относно фризера Пасев съобщи:

„Събира около 117 хиляди флакона, като всеки един флакон е за пет дози, или грубо казано, 585 хиляди ваксини може да се направят с този фризер. Това е за целия Североизточен район, знаете, Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Разград и Силистра. На минус 70 трябва да са, а фризерът поддържа до минус 90 градуса температура. Ако евентуално дойдат повече дози, знаете, че в МБАЛ - Варна, ВМА, пристигна още един фризер със същия капацитет, а ваксините пристигат точно на Коледа. Спокойно, от началото на януари, от 4-ти, започваме ваксинирането“.

Здравната инспекция се сблъска с аналогични трудности, каквито имаше и в Бургас, при доставката на машината заради обема ѝ. Размерите на фризера са големи. Височината му е 2,06 м.

Поради факта, че той беше поставен на дървена платформа и вратата, която води към помещението, където ще се съхранява, започна процедура по сложна логистика.

„Минава през вратата, има специалисти, в рамките на половин час ще бъде точно на мястото си фризера. Апелът ми към всички болници е да си направят организация за ваксините - всеки един от управителите на болниците може спокойно да си ваксинира служителите, тъй като знаете, че първите ваксини идват точно за тях. Разбрахме, за община Варна, в ДКЦ-тата също имат готовност. Ще бъдат разкрити кабинети за ваксина, така че трябва да се подготвим на този етап за ваксинирането на всички останали“, каза Пасев.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар