"Градски транспорт“ - Варна тегли 10 млн. лв. кредит за задълженията си

Общинската транспортна фирма "Градски транспорт – Варна“ ще изтегли заем от Българската банка за развитие в размер на 10 млн. лева. За това гласуваха общинските съветници на 10-ото заседание на Общински съвет Варна, съобщава Радио Варна. Средствата са необходими за погасяване на задължения на общинската фирма към НАП и доставчици на горива. За теглене на заема 29 от съветниците гласуваха "за", 14 бяха против, 4-ма се въздържаха и 8 отсъстваха. 

Първата точка от дневния ред породи дискусия, в която опозицията обвини ръководството на дружеството, администрацията и принципала на фирмата, общински съвет, че тегленето на заема се случва при липса наотчет за финансовото състояние на градския превозвач. Изказването на общинския съветник от "Възраждане" Цончо Ганев беше подкрепено от БСП и съветниците от "Демократична България".

Ганев определи размера на лихвата от 4 % като скандален, като посочи, че освен нея ще има банкови разноски, както и  и за комисионни. Според него е необходимо да бъде разгледано финансовото състояние на всички общински дружества.

Според председателя на ПК "Финанси и бюджет" и председател на групата на ГЕРБ Бранимир Балачев обаче, този заем е обсолютно необходим и единствено Българската банка за развитие е отговорила на изискванията на ситуацията.

По негови изчисления с параметрите на този заем ще се спестяват по 700 000 лв. на година. Той посочи, че други оферти са били крайно неизгодни.

При обсъждането на точката за заема, който ще тегли общинското дружество, председателя на Общински съвет Тодор Балабанов изрично подчерта, че проекта на договора има конфединциален характер, предвид взаимоотношенията с банката и припомни на съвтенцитите, че не може да бъде разпространяван под никаква форма.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар