Карнавал на маската стягат във Варна за втори път

Варненски карнавал - пролетен празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия ще се проведе във Варна за втора поредна година.

Организатори на проявата са двете общински дирекции „Образование и младежки дейности ” и „Култура и духовно развитие”. Пилотното издание на форума се проведе през миналата година, като целта е да се възроди прочутият Варненски карнавал, който е бил най-значимото събитие  в периода след Освобождението.

Карнавалното шествието ще започне на 26-и март от 15 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и  Методий”, пред Катедралния храм „Свето Успение Богородично”, с представяне на маски и костюми от съставите и индивидуалните изпълнители, участващи в празника.

Около 16,30 ч. участници и зрители с шествие ще преминат през града - по бул. „Мария Луиза”, до Община Варна, бул. „Сливница”, за да стигнат до входа на Морската градина (до ФКЦ), където ще има концертна програма, забавни игри, атракциони. Там ще бъдат раздадени много и големи награди.

В конкурсната програма на Варненския карнавал  могат да участват индивидуални участници и групи, които ще се състезават с автентични или изработени от тях маски и маскарадни костюми, представящи герои от местния, националния и чуждестранния обреден фолклор, маска и костюм от различните етнографски области и на различните етноси, както и пресъздаване на герои от приказки, книги, филми и комикси.

Участниците ще се оценяват от специализирано жури по следните критерии: красота и колорит на маската, оригиналност на изработката, артистичност при представянето и др.

Снимка Спътник бг
Автор: Юлия Кунева
Напиши коментар