Премиерът обеща - това правителство няма да наложи задължителна ваксинация

Няма задължителна ваксинация и това правителство няма да наложи такава, това заяви премиерът Кирил Петков при блиц контрола в парламента. И допълни: „Такава задължителна ваксинация няма да стане факт, докато аз съм министър-председател“.

Въпросът дойде от лидера на „Възраждане" Костадин Костадинов. Според него, в момента имало принудителна, а не задължителна ваксинация. Той настоя за пълна отмяна на зеления сертификат. Той отправи и предупреждение: "Хората имат нужда от спокойствие, ако това спокойствие не им бъде дадено от вас, смятам, че другата седмица ще има моменти на сериозно безпокойствие. За вас ще има бял автобус. Готви се огромен протест другата сряда"

"Другата седмица ще има протест, който може да протече единствено по един начин – законно", направи забележка председателят на парламента Никола Минчев.

Министър-председателят Кирил Петков отново подчерта, че ваксинацията в момента е основополагащият начин да преодолеем кризата. 

„Вчера 72 души са починали от ковид, само 2 от тях са ваксинирани. Последните 14 дни 944 души са починали. От тях 71 души са ваксинирани, ако не броим фалшивите сертификати. С други думи - призовавам ви, ако искаме да запазим нашето население, което така или иначе се е намалило през последните години, както разбрахме от Преброяване 2021, и не искаме повече жертви, нека се обединим около общата стратегия, че България трябва да ваксинира своето население, за да го предпази. Аз не искам да съм министър-председателят, който отброява тези умрели хора. И всичко останало би било популистко и неправилно за здравето на българския народ. Ако успеем да направим това, когато кризата отмине и имаме ваксинирано население, зеленият сертификат ще стане ненужен“, заяви Петков.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар