Василев: Министрите ще останат, ротацията ще е само между Денков и Габриел

Договореното по време на преговорите за съставяне на правителство е, че само акад. Николай Денков и Мария Габриел си сменят местата на премиерското място, а всички останали министри остават. Освен ако Бойко Борисов няма намерение да управлява с Възраждане и БСП, не виждам как може самостоятелно да смени министрите. Това заяви финансовият министър Асен Василев пред БНР.

Към момента ПП/ДБ ще спазват уговорката само Денков и Габриел да се ротират, а министрите в изпълнителната власт да останат. Всичко друго е въпрос на национално съвещание на ПП/ДБ изобщо дали да се прави ротация на министрите. Единственият друг възможен кабинет е ГЕРБ да започнат да управляват с "Възраждане" и БСП. Василев даде да се разбере, че ПП/ДБ не са в правителството заради постовете, а за да може България да влезе в Шенген, Еврозоната и страната да тръгне по-нормален път на развитие.

Василев добави още, че отношенията в управляващото мнозинство са трудни, но както знаете по някои въпроси не гледаме в една и съща посока. Реформите, които са заложени са много тежки и дават възможности за повече популизъм и експлоатиране на ситуацията политически, посочи той.

Асен Василев заяви още, че партийните лидери се опитват да говорят глупости по адрес на правителството.

Василев обясни, че ако председателят на Комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ/СДС Делян Добрев успее да обясни как ще се сключат договори за 1 месец за доставката на суров петрол и кои танкери ще доставят горивото, мярката за дерогацията на руски петрол ще бъде подкрепена от ПП/ДБ. "Имаше доста подробни доклади на всички, които разбира от руски петрол и които от гледна точка на държавните институции обследваха колко бързо може да бъде спряна дерогацията. Основният проблем е колко бързо могат да бъдат осигурени доставки на алтернативен петрол, които да са надеждни във времето", обясни Василев. Той не е сигурен и че Делян Добрев не може да даде отговор откога "Лукойл" може да заработи без руски петрол.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар