Турция удря кюрдските бунтовници от ПКК, в отговор на терористичната атака в Анкара

Турция е започнала „охранителни“ операции срещу кюрдски бунтовници, разположени в юбоизточнта част на страната и в Ирак. Нейните ходове идват, след обещанията на президента Ердоган за предприемане на строги мерки срещу тероризма, съобщава BBC Припомняме, че в Анкара бе извършено терористично нападение, при което загинаха най-малко 36 души.

Заподозреният атентатор, също починал при взрива, е жена- членка на ПКК, съобщават източници от държавна сигурност. Четирима души са подведени под отговорност за бомбения атентат в югоизточния град Шанлъурфа, според турските медии.

Вечерен час е въведен в три града в югоизточна Турция, докато военни самолети атакуват лагери на ПКК в Иракски Кюрдистан.

Единадесет военни самолета са извършили удари по 18 цели, които включат складове за муниции и укрития в секторите Кандил и Гара, обяви турската армия. ПКК (Работническа партия на Кюрдистан) потвърди атаките.

Колко опасни са размириците в Турция?

Сълзи и унищожения на фона на репресиите върху Кюрдската работническа партия.

Вечерен час е наложен и в два предимно населени с кюрдско население града в Югоизточна Турция- Юксекова и Нусайбин, като през това време силите за сигурност на Турция провеждат операции срещу кюрдските бунтовници, съобщава Анадолската информационна агенция.

Друг вечерен час ще бъде въведен в град Шърнак.

Никой до момента не е поел официално отговорност за извършената в Анкара терористична атака, но турското правителство заподозря ПКК.

Министърът на вътрешните работи Елфан Ала заяви, че разследването ще приключи в понеделник и отговорните за деянието ще бъдат огласени.

Неназовани източници обявиха жената-атентатор за член на ПКК от източния град Карс.

Кюрдски бунтовници са извършили серия от нападения на турска територия в последните месеци, а силите за сигурност са нахлули в кюрдските райони, след прекратяване на огъня миналата година. Така наречената Ислямска Държава също е обявена за мишена от Анкара наскоро.

Турция е участник във водената от САЩ коалиция срещу ИД и позволява на коалиционните самолети да използват въздушната й база в Инджирлик за нападения срещу Ирак и Сирия. Тя също така провежда кампания за бомбардиране на сирийските кюрдски бойци, които Анкара смята за част от ПКК.

Ердоган в свое заявление каза, че основната цел на терористичните групи са цивилни лица, защото чувстват, че губят битката срещу турските сили за сигурност. Той призова за национално единство и каза, че Турция ще използва правото си за самозащита, за да предотврати бъдещи атаки. „Нашите граждани не трябва да се тревожат, борбата срещу тероризма със сигурност ще приключи с успех и той ще бъде сложен на колене“.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар