Рая Назарян е новият председател на Народното събрание

Рая Назарян е председател на 50-ия парламент. Тя получи подкрепата на 131 народни представители, 66 бяха против и 39 въздържали се. 

Виктория Василева получи 13 гласа "за", 105 "против", 105 "въздържали се". За кандидата на "Възраждане" Петър Петров 54 депутати гласуваха "за", 111 "против", 71 "въздържали се". Силви Кирилов получи 17 "за". 

В началото на заседанието Силви Кирилов предложи процедурата и приемането на правила за избор на председател да бъдат гласувани отново. Хамид Хамид от ДПС му отговори: "Няма вече проект с правила. Той е решение. Това са приети правила, няма как повторно да гласуваме приети правила. Трябва да продължим процедурата с нови предложения за председател на НС. 

Той се обърна към председателстващия заседанието Кирилов: "Вие можете да откриете само заседанието. Не можете да предлагате дневен ред. Не можете да предлагате нови правила, нови процедури. Този проект е вече приет, няма нужда да бъде приеман два пъти". Кирилов му отговори, че "нищо не пречи процедурата да тръгне от начало".  

След 30 секунди работа, депутатите излязаха в половинчасова почивка. 

След почивката Силви Кирилов заяви: Има приети процедурни правила да се пристъпи към ново представяне на кандидатурите, след това разисквания по тях. След закриване на разискванията ще се проведат гласувания по реда на правилата. Ако отново изборът е неуспешен ще обявя прекъсване на заседанието.

От ГЕРБ – СДС поискаха един час почивка за нови консултации. "След като влезем да имаме конкретно решение за гласуване", каза Александър Ненков. Силви Кирилов обяви 25 минути почивка. 


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар