Президентът отказа да издаде указ за избрания от ВСС Иван Гешев

Президентът Румен Радев връща на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, стана ясно от днешното му изявление на "Дондуков" 2, информира Дарик. Според Радев е трябвало да се получи истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. В изявлението си държавният глава заяви, че Конституцията не го задължава да мотивира решението си, с което назначава новия главен прокурор или връща предложението на кадровия орган. Според Радев единствената кандидатура на Иван Гешев е лишила процедурата от състезателност, защото „наличието на алтернативи“ е белег за демократична държава. „Подходът за един кандидат бе подкрепен и от изпълнителната власт“, смята Радев, аргумент за което вижда във факта, че правосъдният министър Данаил Кирилов не се е възползвал от правото си да направи своята номинация.
"Обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие. Негов израз са становища от изчерпателно изброени в Закона за съдебната власт субекти - неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации - т.е. от гражданското общество", аргументира се президентът.
ВСС избра Иван Гешев за следващ обвинител номер едно на 24 октомври с голяма мнозинство от 20 на 4 гласа. Номинацията му издигнаха всички 11 членове на Прокурорската колегия, а настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в началото на следващата година, вече декларира, че ще даде подкрепата си за Гешев дори и два пъти, ако това се наложи.Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар