Правителството одобри военни сделки за над 3 млрд. лева, купува изтребители

Правителството одобри три военни сделки – за купуване на нов тип боен самолет, два патрулни кораба и нови двигатели за старите съветски самолет МиГ 29. Трите сделки ще излязат общо над 3 млрд. лева и ще се плащат разсрочено през следващите най-малко 5 г, съобщава Информационна агенция Трибали.

Проектите са едни от най-мащабните в модернизацията на армията и управлението им ще е много сериозно предизвикателство, ако тръгнат заедно. Преди няколко години военното министерство се принуди да намали поръчките по два други големи договора – за купуването на нови изтребители и товарни самолети - заради липсата на достатъчно средства и лош мениджмънт. Проектите ще стартират, след като бъдат одобрени и от Народното събрание, тъй като по закон армейските харчове над 100 млн. лева минават и през пленарна зала. "Исторически момент с дълготрайно отражение за следващите 30 години", заяви военният министър Николай Ненчев след правителственото заседание в сряда.

Най-малко 12 изтребители

Ненчев каза, че проектите ще излязат около 3 млрд. лева, но според експерти сметката му е леко занижена.

Той съобщи, че ще бъде закупена една ескадрила изтребители от 12 до 19 самолета за около 800-900 милиона лева. Експерти от и извън Военнновъздушните сили обаче очакват сделката да излезе с няколко стотин милиона по-скъпо в зависимост от заложените в нея параметри за въоръжение, друго оборудване, поддръжка и експлоатация.  Засега няма решение дали България ще закупи нови изтребители или "втора ръка". Сделката ще бъде по закона за обществените поръчки, съобщи Ненчев. Засега се разглеждат три възможни варианта за придобиването на нов тип изтребител – шведските нови машини "Грипен", Еврофайтер и F-16 – втора ръка.

Нови двигатели за МиГ-овете

Правителството е одобрило и закупуването на четири или шест нови или ремонтирани двигатели за "МиГ-29", както и ремонта и поддръжката на машините през следващите години. Проектът е много изненадващ, тъй като според експерти в перспектива страната не може да си позволи да поддържа и МиГ-овете, и нови изтребители. Идеята на Ненчев е обаче да се разчита на съветските изтребители, докато бъдат приети новите изтребители, за което са нужни няколко години след подписването на договора. "Няма никаква опасност авиацията да бъде приземена, в момента има достатъчно "МиГ-29" за охрана на въздушното ни пространство. Сега има седем самолета, а след покупката на двигателите ще имаме вероятно 12", каза министърът.

Патрулните кораби

Третият одобрен проект е за закупуването на два нови патрулни кораба. Засега идеята е те да бъдат построени в България и допълнително оборудвани. Ненчев обясни наскоро, че ако новият модулен патрулен кораб бъде построен в България, той ще излезе с 30 на сто по-евтино. По думите му подобна оферта би спечелила всяка обществена поръчка. Проектът се придвижи сред приоритетите, въпреки че доскоро се смяташе за по-належащо приоритетно да се модернизират старите белгийски фрегати на въоръжение в армията, на които бойният флот разчита от години.

Бойните машини за пехотата засега "на трупчета"

Проектът за покупка на бойни машини за пехотата днес не е бил обсъждан от правителството, необходимо е той да бъде преработен, добави Ненчев. От правителствената служба обаче уточниха, че проектът остава на дневен ред.Предстои да бъде внесен за одобрение инвестиционният проект за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, с реализацията на който Сухопътните войски ще се превъоръжат с нова бойна машина. По-рано този месец Ненчев спря поръчката за над 41 млн. лв. за доставка на 13 бойни бронирани машини. За Сухопътните войски са необходими общо около 250 машини – бойна бронирана и спомагателна машини за три батальонни групи. По първоначални прогнозни цени проектът е за 1 млрд. лв., които ще се изплащат за 6-7 години в зависимост от финансовата рамка.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар