Партиите хвърлиха над 1,1 млн. лв. за три седмици кампания

В навечерието на местния вот партиите хвърлиха близо 1 130 720 лв. за предизборна кампания. Това съобщават от Института за развитие на публичната среда. Партиите са похарчили средствата за 20 дни от кампанията.

В анализа са включени официалните страници на 39 национални и регионални медии - 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 информационни сайтове и агенции. 58 партии и 9 коалиции влизат в люта битка на предстоящите местни избори на 29 октомври.

Най-много средства за реклама са похарчили от ГЕРБ-СДС - 232 305 лв. На втора позиция се нареждат ПП/ДБ с 209 685 лв. Челната тройка се допълва от Възраждане, които са вложили 117 703 лв. БСП за България пък са дали 113 326 лв.

Разходите на тези формации представляват 60% от всички средства, вложени до момента за медийна реклама.

ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП за България избират разнообразни медийни канали - електронни, печатни и онлайн, за да достигат до избирателите си. От Възраждане насочват повече от половината от средствата си за реклама (57%) в телевизия Евроком.

Впечатление правят разходите от близо 76 000 лв., направени от ПП СБОР. 

За ПП "Сбор" (Справедлива България обединени родолюбци), се чу повече едва преди последните парламентарни избори, отново предсрочни, въпреки че партията е основана през 2012 г. На парламентарните избори 2023 г. ПП "Сбор" се яви като част от коалицията "Заедно", в която участваха две от лицата на Слави Трифонов и "Има такъв народ" в 45-ия, 46-ия и 47-ия парламент, Ива Митева и Любомир Каримански.

Председател на ПП "Сбор" е бизнесменът Димитър Илиев, един от двамата братя Илиеви, станали най-вече известни като собственици на злополучната дискотека "Индиго" в София, където през 2001 г. загинаха 7 деца.

Към 20 октомври ПП "Сбор" няма активен собствен сайт, който да поддържа, така че да се провери и да се видят на едно място кандидатите им по населени места, съответно и програма, както на кандидатите, така и на партията като цяло.

http://news.bg
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар