Парламентът реши: Между 300 и 1000 лв. алтернативен данък за такситата

Парламентът прие окончателно промените, свързани с таксиметровата дейност. Така беше разписан алтернативният данък за такситата, който ще бъде в размер от 300 до 1000 лева и щe се определя от съответната община, съобщи Дарик.

Преди дни таксиметрови шофьори излязоха на протест срещу промяната, която трябваше да влезе в сила от 1 април - шофьорите да минат на трудови договори към компанията или да се регистрират сами като превозвачи.

Така днес депутатите решиха да оставят възможността такава дейност да може да се извършва от името на фирма, но за своя сметка. Освен това беше окончателно прието, ако пътник загине или получи тежка телесна повреда, докато се вози в такси, отговорност за това ще се търси само от шофьора, не и от фирмата превозвач.

Приетите днес промени ще са действащи от януари 2017 година.

Предвижда се ръководителят на съответното регионално звено на ИА "Автомобилна администрация" да издава удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил на лице, което отговаря на изискванията и успешно е положило изпит. Удостоверението се издава за срок пет години.

Издадените разрешения до влизане в сила на закона ще запазят валидността си за срока, за който са издадени, но не по-късно от 31 декември 2017 година.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар