Незаконни структури в Столичното следствие разследвали политици по поръчка?

Висшият съдебен съвет (ВСС) изслуша публично следователя от столичната следствена служба Бойко Атанасов.

Той поиска кадровият орган да извърши проверка на дейността на главния прокурор Сотир Цацаров, който според него системно не е спазвал задълженията си откакто е на поста.

По време на заседанието присъстваха и 20 колеги на Бойко Атанасов, които също ще бъдат разпитани от Етичната комисия към ВСС. Миналата седмица публично чрез писмо те остро възразиха срещу неговите твърдения за работата в Столичното следствие.

След изслушването си Атанасов коментира пред медиите и проверката на дейността на Следствения отдел, която започна след неговите разкрития за действаща "шпицкоманда" в прокуратурата.

Пред журналисти след изслушването му, Бойко Атанасов отново повтори, че в Столичното следствие функционират незаконни структури като въпросния специализиран Първи сектор, който е извършвал поръчкови разследвания срещу действащи политици, бизнесмени и магистрати. Той допълни още, че е бил изнудван да влезе в този сектор чрез оперативна разработка срещу него. Отказал да участва, тъй като не искал да изпълнява политически поръчки. По думите му повече от 90% от делата в този сектор се водели срещу неизвестни извършители, за да могат в определени моменти да бъдат активизирани срещу тях. Като пример за такава практика Бойко Атанасов посочи изказванията на Делян Пеевски от парламентарната трибуна през 2013 г., когато депутатът твърдеше и заявяваше на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че прокуратурата щяла да го разследва. По думите на Атанасов, веднага след тези изказвания във въпросния Първи сектор, се появило оперативно дело срещу бившия министър.

Източник: Дарик
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар