"Не гласувам за никого" в бюлетината

Задължително гласуване ще има, но без глоби. Това решиха след дебати до късно снощи депутатите на второ чете в Комисията по правни въпроси в парламента, пише Дарик.

Идеята е, ако не гласуваме, да бъдемавтоматично отписани от избирателните списъци.

Обмисля се и дописване в бюлетината „не гласувам за никого".

Това обясни в кулоарите на парламента председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Все още не са гласувани всички предложения за промени в Изборния кодекс.

Какво ще влезе в пленарната зала и какви промени искат да прокарат депутатите няколко месеца преди президентските избори коментира Данаил Кирилов:

"Снощи в извънредното заседание на правна комисия беше подкрепена първата норма, която ние свързваме с условно казано задължителното гласуване.

Това беше нормата, съгласно която гласуването е изпълнение на гражданския дълг на избирателя. Това, което е предложено, но все още не е обсъдено, това е обратното на активната регистрация - тоест служебната дерегистрация.

Избирател, който не е упражнил правото си на глас, да отпадне от избирателния списък. Това не означава, че загубва правото си на глас за следващи избори, напротив, във всеки един момент може да подаде заявление и да се запише в избирателния списък. По този начин се постига косвено ефектът на актуализация на избирателните списъци. Един от съществените елементи при задължително гласуване и избирателят е задължен да гласува - е да може да направи негативен избор, тоест аз съм длъжен да гласувам, но не припознавам нито един от кандидатите, затова не гласувам за никой", обясни Данаил Кирилов.

От реформаторския блок заявиха, че са против задължителното гласуване и няма да подкрепят коалиционните си партньори от ГЕРБ.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар

LERJAN
ПОДКРЕПЯМ единствено ТУРЦИТЕ- Хвала на Ердоган. Само как се справи с опозицията. Нема ликръвчица-, нема димокрация