Готвят нормативна уредба за изкупуване на гори от частни стопани

Работи се по нормативната база за изкупуване на гори от частни стопани, съобщи министърът на земеделието и горите Десислава Танева в Сливен, предаде Дарик.

„Взехме това решение държавата да изкупува на дребни собственици гори именно, поради факта, че най-трудно опазваните гори са тези на дребните собственици", коментира министър Танева.

Тя посочи, че горите, които бяха изсичани незаконно с „гола сеч", били на дребни собственици, които самите те не са знаели, че се извършва сеч в техните имоти.

„Готви се в момента нормативната уредба, надявам се до средата на годината тя да е готова, защото ние трябва да спазим всички закони в страната по отношение на това, че държавата ще отдели ресурс, за да купува такива територии. Те трябва да бъдат разходвани по публичен начин и съгласно всички нормативни условия, които съществуват в момента, и които ще създадем" каза министърът.

Тя допълни, че целта е тези територии да се съхраняват, управляват, опазват от структури като Държавните горски предприятия, които имат и ресурс за това.

Свободният пазар на горски територии е съвсем различен от този на земеделски земи и дребните собственици на горски територии трудно могат да намерят пазар, добави още министър Танева.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар