ЕП ни призовава да подобрим възстановяването на парите от ЕС, използвани с измама

Европейският парламент ще обсъди на седмичната си сесия в Страсбург годишния доклад за 2014 г. за защитата на финансовите интереси на ЕС и борбата срещу измамите с европейския бюджет. В доклада ЕП настоятелно призовава България, Франция, Гърция и Словакия да подобрят значително своите резултати във възстановяването на неправомерно използвани европейски средства.

Възстановяването на средства от държавите в ЕС по линия на Европейския фонд за земеделието е под общото средно равнище и до края на 2014 г. не са възстановени дори и половината от средствата по случаите на нередности, разкрити през 2009 г., пише в документа.

ЕП посочва големите разлики във възможностите на отделните държави за възстановяване на средства от неправомерните плащания, разкрити в областта на общата селскостопанска политика.

В доклада е изразена загриженост от това, че 2014 г. е била третата поредна година, през която се отчита увеличение на броя на случаите на нередности, свързани с измами, и е четвъртата поредна година, през която е отбелязано увеличение на броя на случаите на измама, докладвани в областта на развитието на селските райони. ЕП подчертава необходимостта от по-бързо възстановяване на средствата.

Същевременно ЕП приветства това, че през 2014 г. всички служби на Европейската комисия са разработили и приложили свои стратегии за борба с измамите.

Евродепутатите приветстват приемането на национални стратегии за борба с измамите в България, Гърция, Хърватия, Малта и Словакия и призовават ЕК да следи отблизо за тяхното прилагане.

Утре ЕП ще обсъди доклад за положението на жените бежанци в ЕС. Според евродепутатите е необходимо да има безопасни и законни пътища към ЕС за онези, които бягат от конфликти и преследване. ЕП изразява дълбока загриженост, че жени и деца прибягват до проституция, за да събират пари да платят на каналджиите и така да продължат пътуването си в търсене на убежище в ЕС.

В проекта на резолюцията е отправен настоятелен призив всички държави от ЕС да намалят максималната продължителност на задържане на мигрантите, на които не е предоставен статут на закрила, преди те да бъдат върнати там, откъдето са дошли. В сряда ЕП ще обсъди годишните доклади за напредъка на Македония и на Черна гора по пътя им за присъединяване към ЕС.

Очаква се напредъкът да бъде приветстван и двете държави да бъдат призовани да приложат изцяло съответните стратегии и споразумения.

Евродепутатите ще обсъдят също темата със закрилата на изобличителите, като се очаква те да засегнат и въпроса с основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж.

Досега 38 евродепутати протестираха до председателя на ЕК и до върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността за условията, в които е държан Асандж. Те отбелязват мнението на работната група на ООН, която наскоро заключи, че Асандж е бил произволно задържан от шведското и британското правителство, и следва да бъде освободен и да получи обезщетение.

Източник: Дарик
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар