Екатерина Захариева: Отношенията с Македония се развиват позитивно

До края на годината Северна Македония да стане пълноправен член на НАТО, такава надежда изрази министър Захариева в "Седмицата" по Дарик, като подчерта, че България вече е ратифицирала присъединяването. Екатерина Захариева подчерта, че отношенията с Македония се развиват изключително позитивно. Например вече и македонските учени говорят за средновековна българска държава, което в близкото минало е било немислимо, посочи Захариева. Много важно е да има бизнес между двете държави, да има железопътна линия между тях. Интересът на българските компании да инвестират в Македония се е удвоил, посочи външният министър. Бе дискутиран и въпросът за евентуалното разполагане в Европа, а и на Балканите, на американски ракети със среден обсег на действие, в отговор на руското разполагане на такива ракети в нарушение на Договар за забрана на разполагането на ракети със среден обсег на действие, базирани на сушата.
Дали трябва да се разполагат противоракетни системи в страната за защита от руски ракети е тема на анализ, който ще бъде направен, допълни тя. След анексирането на Крим, в Черно море има нова ситуация, допълни Захариева. А дали трябва да се засили присъствието на НАТО в Черно море, според нея - то е достатъчно на този етап.
България не подкрепя каквато и да е военна интервенция във Венецуала, е позицията на нашата страна по конфликта там.Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар