Днес СГС гледа поредното споразумение между Сидеров и прокуратурата

Софийският градски съд (СГС) ще разгледа ново споразумение между прокуратурата и Волен Сидеров за случая до Народното събрание. Това е споразумението по случая от 21 май 2013 г., когато пред парламента лидерът на "Атака" влезе в конфликт с журналист.

Скандалът стана известен като „Извини се, бе". Тогава Сидеров нападна репортер на телевизия СКАТ, дръзнал да попита защо "Атака" подкрепя мълчаливо ДПС. След разразяването на скандала и при намесата на полицията на място Сидеров удари и полицай.

Споразумението ще се гледа от съдия Вера Чочкова. Миналата седмица колегата й Христинка Колева не одобри предишното споразумение и го върна на прокуратурата. То беше за 9 месеца пробация.

Лидерът на "Атака" вече постигна три споразумения с прокуратурата. Едното бе за случая в град Батак, станал на 17 май 2011 г., другото за случая в НАТФИЗ от 23 октомври 2015 г. Споразуменията са за пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд, изразяващ се в месечни удръжки от заплатата.

По първото споразумение - за случая в НАТФИЗ, Градският съд одобри споразумението с прокуратурата и лидера на "Атака" и зам.-председателят на партията Десислав Чуколов. Така те получават наказание "пробация" - за Сидеров - 9 месеца, за Чуколов - 6 месеца. На двамата ще им се удържа 13% от заплатата за този срок в полза на държавата. Второто споразумение, което СГС одобри за Сидеров, бе за хулигански действия, станали в Батак. На 17 май 2011 г. лидерът на "Атака" предизвика голям скандал в града, по време на празника по повод канонизирането на баташките новомъченици. За това той беше осъден на 8 месеца пробация и тук ще бъде лишен от 13% от заплата си.

Лидерът на "Атака" и Десислав Чуколов бяха осъдени във вторник на 2 години пробация за хулигански действия и посегателство над полицаи по време на инцидента пред столичен денонощен магазин миналия октомври. Двамата признаха вината си за т.нар. "акция пред клекшопа" на столичната улица "Г.С. Раковски" и сключиха споразумение с прокуратурата. Така получиха пробация за 2 години, както и удръжка на 25% от заплатите им в продължение също на две години.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар