Депутатите одобриха рекордно високите разходи за отбрана

С гласовете на 114 народни представители парламентът одобри параметрите на военния бюджет на страната ни за 2020 година. Разходите за отбрана ще бъдат рекордно високи за страната ни и ще надхвърлят 2% от Брутния вътрешен продукт, предаде Дарик. Увеличените средства са предвидени за трето поред 10-процентно увеличение на заплатите, за назначаване на 800 нови военнослужещи, за капиталови разходи, както и за провеждането на поредица от мащабни учения. Заложени са средства и за реализирането на други два важни проекта - купуване на бронирана машина за пехотата и нови патрулни кораби за флота.
„Силата на бюджета на отбраната за 2020 г. е в модернизацията“, категоричен бе председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов.
Според него развитието на Българската армия не е било сред приоритетите на държавата в продължение на десетилетия, но в момента е такова и това го доказват отделяните средства. „Изпълняваме това, което сме решили за увеличаването на бюджета и си спазваме стриктно изискванията“, увери ген. Попов.Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар