Парламентът реши: Членовете на ВСС ще получават по близо 7000лв заплати

Парламентът прие окончателно част от промените в Закона за съдебната власт, с които се повишават заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет. Така вече кадровиците ще се разписват срещу близо 7000 лева. За сметка на това вече няма да взимат пари за участие в комисии, предаде Дарик.

Очаквано идеята доведе до дебат в пленарната зала.

Методи Андреев от ГЕРБ коментира, че фундаментът на съдебната власт, върху който тя се гради е компрометиран. Този фундамент е Висшият съдебен съвет. "99% от гражданите ни са убедени, че съдебната ни система не работи добре", заяви Андреев и допълни, че е категорично против вдигането на заплатите на членовете на ВСС.

"Кой има интерес членовете на ВСС да бъдат бедни, нещастни и зле платени, кой", запита в отговор председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Корман Исмаилов от Реформаторския блок посочи, че това е висшият орган на съдебната система и се предполага, че избраните от този орган хора да работят са с морални и професионални качества. Според Исмаилов за тях се очаква, че заплатата не е основният мотив. "Получава се така, че в България хората имат чест и престиж, защото получават голямата заплата, което не приемам", подчерта той.

Според Атанас Атанасов от ДСБ не е невъзможно държавата да плати 250 000 лв. повече за тези възнаграждения. "Въпросът е дали е справедливо този орган с оглед на компетенциите и правомощията си да получава такъв размер на възнагражденията си", запита той, цитиран от БГНЕС.

Атанасов бе категоричен, че не може членовете на ВСС да получават заплата, колкото заплатата на тримата големи във ВСС. Освен това народните представители решиха, че членовете на ВСС няма да получат възнаграждение за участието си в комисии към Съвета.


Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар