Полицаи от Полша и Румъния ще подсилват наши патрули по морето

„Полицаи от Полша и Румъния ще подсилват наши патрули по морето. Ще имаме и допълнителни сили от вътрешността на страната". Това съобщи комисар Атанас Михов от ОУ на МВР - Варна. Те ще циркулират предимно в Морската градина

Това ставна ясно по време на проведеното днес заседание на Обществения и консултативен съвет по туризъм по повод започващия туристическия сезон. На срещата присъстваха представители от почти всички институции на община Варна, от „Комисията за защита на потребителите”, „Изпълнителната агенция по труда”, „Областно пътно управление”, Морска администрация и представители на туристическия бранш.

По време на срещата стана ясно, че туристическият бранш бавно се съвзема от тежката пандемична обстановка през последните две години. „Записванията постепенно се увеличават, а динамиката показва, че се възстановяват традиционните пазари на туристи от Полша, Германия и Великобритания. Има записвания, но често те са в последния момент", поясни Соня Георгиева - директор общинска дирекция „Туризъм".

Тя поясни още, че „Тази година ще се постави акцент върху 50 години от откриването на най-старото обработено злато в света. За тази цел се рекламира откритата експозиция в Археологическия музей във Варна, съобщиха от община Варна. Ще се акцентира и върху цялостният културен продукт, който се предлага във Варна и прилежащите курортни комплекси.

От своя страна Златина Димова от Областната дирекция по безопасност на храните предупреди, че този летен сезон ще се борят да няма хранителни натравяния. Причината за това се крие във факта, че през последните месеци са зачестили натравянията сред децата на украинските бежанци в хотелите по Черноморието. След обстойни проверки обаче се оказало, че причините не са в натравянията от продукти, а от лоши хигиенни и хранителни навици.

„Оказа се, че украинските бежанци имат различни хранителни навици, спрямо нашите", коментира Златина Димова. Тя поясни, че има и нови наредби за регистрация на хранителните и питейни обекти, които влязоха в сила от това лято.

Според новостите в нормативните документи заведенията, които ще функционират тази година по морето, ще се налага да подават само заявление до Областната дирекция, а след това инспекторите ще проверяват необходимите спецификации.

А Валентина Спасова от “Комисия защита на потребителите” съобщи, че са предоставили съставени ценоразписи на нощувки, както и вида на обектите през този летен сезон.

 


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар