Покрай евтино сирене сме изяли 12 000 тона палмово масло

12 000 тона палмово масло във вид на сирена сме изконсумирали през 2017 година, показват данни на Асоциацията на млекопреработвателите, съобщи бТВ. Константин Ингилизов е любител на сиренето от години. Произвежда го сам и го продава край Рилския манастир. Според него имитиращите продукти пречат на малкия бизнес заради ниската си цена. Заради палмовото масло в световен мащаб млечните ни продукти са все по-малко популярни - изместват ги с качеството си гръцките, обощават от Асоциацията на млекопреработвателите. Според закона, продукти с хидрогенирани мазнини трябва да бъдат обозначавани като имитиращи заради вредите, които нанасят върху здравето. „Всички са единодушни, че то вреди, защото стеснява кръвоносните съдове. Ние сме убедени, като знаем функциите и технологичната карта на тези масла. В момента на пазара килограм качествено сирене струва средно между 8 леша и 15 лева - в замисимост от млякото, от което е направено”, коментира Димитър Зоров - председател на Асоциацията на млекопреработвателите.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар