Защо Съюзът на съдиите уволни двама журналисти от Варна

Обществото има право да научава какво се случва в съдебните зали, но не по начина, по който им се иска на магистратите. Около това становище се обединиха журналистите от Topnovini.bg - Варна Георги Александров и Нели Дерали в предаването "Факторът Кошлуков" на Канал 3. Повод за участието им стана безпрецедентно писмо на "грантовия" Съюз на съдиите в България до собственика на "ТОП НОВИНИ" ЕООД Николай Йонков. В него се оказва директен натиск върху редакционната политика на медията заради съдебни репортажи във варненската секция на сайта. След като скандалното писмо видя бял свят, двамата журналисти бяха подложени на унизителна репресия от своите шефове и в момента са пред дисциплинарно уволнение. Журналистът Георги Александров е обиден на ръководството на медията за това, че цял месец е укривало писмото от него и е отговорило на нападките зад гърба му, без да му даде възможност да се защити. Впоследствие Александров намира начин да се сдобие с доноса на спонсорираното от "Америка за България" съдебно НПО и го опровергава публично.
"Това е директен опит за извиване на ръцете. 90% от посочените в писмото факти са абсолютна клевета. На мен ми се приписва авторство на четири материала, като аз съм автор на два от тях. Никога моите съдебни репортажи не са преминавали границата на юридическата неуязвимост", обясни Георги Александров в студиото на Канал 3.
Той и колежката му Нели Дерали, която е юрист по образование, отразяваха активно и задълбочено съдебната сага с колите в Морската градина. Публикациите им предизвикаха безпрецедентна за Варненския съдебен район пресконференция, на която представители на Topnovini.bg не бяха поканени, а преди това са получили директива от шефовете си "да забравят" името на определен магистрат от Варненския административен съд. Не след дълго новоизлюпената главна редакторка на медията Иванка Бедрова (съпруга на един виден трубадур на т. нар. "протестъри") блокира достъпа на колегите си във Варна до панела и до електронната поща на сайта, като до този момент не им е създала необходимата организация на работа.

Участието на двамата журналисти в студиото на Канал 3 можете да гледате ТУК

Ето какво пише Георги Александров в обяснение до своя работодател Николай Йонков по повод образуваното му дисциплинарно производство:

"Елементарната корпоративна (а и журналистическа) етика изисква даване право на отговор на засегнатата страна, каквато се явявам аз в писмото на Съюза на съдиите в България (ССБ), чието публикуване провокира настоящия конфликт. Същото е стигнало до Вас на 02.02.2016 година, но нито сте ме уведомили за него, нито пък сте ми поискали обяснения. За сметка на това сте го направили достояние на уважавани от мен авторитети, като например доц. Кристиан Таков, и сте изпратили отговор до подателите му зад гърба ми. Тези (задкулисни) действия, както и някои подмятания по телефона от страна на лицето Иванка Бедрова, като например „Не са решили – не са те осъдили”, отключиха у мен неистово желание, в качеството ми на засегната страна, да се запозная със съдържанието на писмото, което впоследствие публично опровергах. Това се случи, от една страна, защото представляваното от Вас предприятие погази едностранно принципите на елементарната (не само фирмена) етика. От друга страна, репликата „Не са решили – не са те осъдили”, отправена ми по телефона от Иванка Бедрова, в качеството й на главен редактор на медията, създаде у мен усещане, че ръководството кредитира вменените ми от съсловната организация обвинения. В този контекст не за пренебрегване е и фактът, че в телефонен разговор с мен Вие изразихте виждане, че съдебната система временно трябвало да ми стане „тема табу”, като освен това ме посъветвахте да пренасоча енергията си към други цели. Именно гореописаният ситуационен комплекс породи у мен чувства за безсилие и онеправданост, но и разколеба сериозно уважението ми към Вас, тъй като неговата задължителна двустранност, оказа се, е била задкулисно прекъсната от Вас и от други представители на „ТОП НОВИНИ” ЕООД"...Автор: Константин Стаматис
Напиши коментар

sos
Възмутителна проява на арогантност, недопустима цензура и съвсем пряко потвърждение на това, което журналистът е писал за начините на действие на съда. И срам за неговите работодатели. Акция в негова защита и в защита на истината и свободата на словото!